Kolmastoista kerta toden sanoo

Raumalla vietetään 13.–20. elokuuta jo kolmattatoista kertaa Sinisen Meren Elokuvajuhlia. Festivaali pamahtaa kunnolla käyntiin torstaina 17.8 Rauman Taidemuseon pihateltassa pidettävissä avajaisissa, mutta kiihkeimmin elokuvia odottaville on mahdollisuus ottaa varaslähtö jo 12.8, jolloin Bio Pamauksessa esitetään Oscar-palkittu Pingviinien matka. Oman lisänsä juhliin tuovat traditionaaliset "Silakka-oskarit", jotka jaetaan Baltic Herring -kilpailun parhaimmistolle.

Tänäkin vuonna on tarjolla joukko niin Itämeren alueen kuin Pohjoismaidenkin elokuvien valioita. Näin Blue Sea Film Festival antaa mahdollisuuden katsastaa Suomessa pienemmälle levitykselle jääneitä elokuvia, jotka ovat saattaneet livahtaa läpi sormien. Erityisesti ruotsalaisia elokuvia kuuluu tämän vuoden ohjelmistoon paljon. Myös Lars von Trierin Manderlay ja venäläinen fantasiatrilleri Yövahti käväisivät Suomen levityksessä muutaman kelan turvin.

Kuten jo tavaksi on tullut suomalainen elokuva on hyvin esillä myös tämän vuoden festivaaleilla. Viime vuonna ensi-iltansa saaneista, pitkistä fiktioelokuvista löytyy valinnanvaraa, sillä ohjelmistoa koristaa niin sotalapsista kertova draama Äideistä parhain, kuin tamperelaisten harrastajien jo kulttimaineeseen noussut Star Wreck: In the Pirkinning, joka tekee valkokangas debyyttinsä Raumalla. Eikä suomalaista dokumenttiakaan ole unohdettu.

Lokkien nauruSuomalaisten elokuvien kohdalla yleisöllä on mahdollisuus tavata myös joukko elokuvantekijöitä näyttelijöistä ja ohjaajista äänittäjiin ja leikkaajiin. Vierailijalista ei lopu suomalaisiin alanammattilaisiin, sillä myös Ágúst Gudmundsson on mukana elokuvansa Lokkien nauru myötä. Islantilaisohjaajan seitsemäs pitkä elokuva on niittänyt kiitosta kotimassaan ja saa nyt Suomen ensi-iltansa Raumalla.

Laajassa elokuvavalikoimassa Piukat paikat pitää huolen siitä, että myöskään klassikkoelokuvia ei unohdeta. Suomalaisista klassikoista esitetään Peter von Baghin Kreivi ja kotimainen mykkäelokuva Korkein voitto päättää tämänvuotiset festivaalit Rauman Jazz Film Orchestran säestyksellä. Valinnan varaa siis löytyy varmasti kaikille.

Lisätietoja ja ohjelmisto osoitteessa www.blueseafilmfestival.com