Yleisö juhli Berliinissä

Berliinin valkokankailla nähtiin 5.–15. helmikuuta 383 elokuvaa kuudestakymmenestä eri maasta, joten elokuvajuhlilla oli jokaiselle jotain lyhytfilmeistä dokumentteihin. Kymmenpäiväinen festivaali keräsi tänä vuonna historiansa suurimman katsojamäärän. Yli 27 000 myytyä lippua takasi, että suurin osa näytöksistä oli loppuunmyytyjä ja esityspäivänä oli turha yrittää saada lippuja suosituimpiin elokuviin.

BerlinaleFestivaalin alkupuolella myös jonot lippuluukulla lähentelivät kilometrin pituutta. Vaikka olisikin jäänyt liputta haluamaansa näytökseen, aina oli mahdollisuus päästä näköyhteyteen tähtien kanssa, jotka valloittivat punaisen maton salamavalojen räiskeessä. Niin Keanu Reeves, Demi Moore, Gael García Bernal kuin Clive Owen ja Kate Winsletkin keräsivät yleisön ja lehdistön punamattojen reunustoille.

Elokuvissa kävijät pääsivät näkemään muun muassa Kate Winsletin näppärät ja asiantuntevat vastaukset huonoihin ikuisuuskysymyksiin alastonkohtauksista Berlinale Palastin ulkopuolella olevan screenin kautta, johon kaikki lehdistötilaisuudet heijastettiin.

Esityspaikkoja oli ympäri kaupunkia, vaikka festivaali keskittyikin Potsdamer Platzin ympärillä sijaitseviin hieman hengettömiin elokuvateatterikomplekseihin. Korkeiden lasirakennusten juurella parveili virallisen punaisiin Berlinale-laukkuihin ja passeihin sonnustautuneita toimittajia, tuottajia, markkinoijia ja erityisvieraita vain sata metriä sieltä, missä muuri oli kaksikymmentä vuotta aiemmin kulkenut. Mustat Volkswagenit reunustivat katuja kuljettaen ohjaajia ja näyttelijöitä hotelleilta tapahtumapaikalle.

Berliini on pienten leffateattereiden luvattu kaupunki ja filmejä nähtiin myös vanhoissa, persoonallisissa saleissa niin vanhassa idässä kuin lännessäkin. Keskelle neuvostotyylistä leveää paraatikatua Karl-Marx-Alleeta levittäytyi pienempi mutta yhtä glamourin kyllästämä punainen matto johdattaen yleisön funkkistyyliseen itäisen pelkistettyyn elokuvateatteriin Internationaliin.

Suurin sali sijaitsi teatterista elokuvanäyttämöksi muunnetussa Friedrichstadtpalastissa, jossa näytännöt pyörivät lähes loppuunmyydylle 1800-paikkaiselle salille. Vaikka kriitikot pitivät kilpailusarjan tasoa tänä vuonna erityisen huonona, se ei latistanut ilmapiiriä ja punaisten mattojen tuomaa värikästä tunnelmaa muuten harmaassa ja sateisessa Berliinissä.

Festivaalin kotisivu: www.berlinale.de

Lue myös