Animaatiomusiikin saloihin

Helsingin Bio Rexissä järjestettävän Animatricks-festivaalin teemoja ovat tänä vuonna joukkorahoitus ja animaatiomusiikki. Ohjelmatarjonta kattaa improvisaatioesityksiä, livedubbausnäytöksiä sekä lyhytanimaatioelokuvien huippuja. Lisäksi festivaalilla vierailee alan huippuammattilaiset Signe Baumane ja Mark Thomas.

Festivaalin avajaisnäytöksenä perjantaina 24. huhtikuuta nähdään Latvian Oscar-ehdokkaana tutuksi tullut, jo puheenaiheeksi muodostunut Rocks in My Pockets (2014), jonka ensi-iltaa vietetään festivaalin avajaistilaisuudessa. Esityksen jälkeen tekijä Signe Baumane pitää lyhyen kysymys- ja vastaustuokion.

Joukkorahoituksella toteutettu independent-animaatio käsittelee rankkoja teemoja, kuten itsemurhaa, masennusta, alentamista ja kateutta nuoren naisen näkökulmasta. Baumanen omakohtaisten kokemusten sekä ironian ja sarkasmin saattelemana animaatio päästää katsojan lähelle tekijäänsä ja hänen perheensä synkkää historiaa. Elokuva esitetään myös sunnuntaina 26. huhtikuuta.

Lukuisiin komedia-, draama-, animaatio- ja lastensarjoihin musiikin säveltänyt Mark Thomas saapuu Animatricksiin pitämään ainutkertaista luentoa animaatiosäveltämisen saloista lauantaina 25. huhtikuuta. Tämä musiikkinero tunnetaan erityisesti teoksistaan, Dog Soldiers (2002), Agentti Cody Banks 2: Päämääränä Lontoo (2004) sekä Late Lammas -televisiosarja, josta on tehty jo neljä tuotantokautta.

Lasten lauantaissa, johon on vapaa pääsy, hämmästellään improvisoituja tarinoita, Kevätpörriäistä sekä kokeillaan flipbookin tekemistä, kun Jenni Rope pystyttää hauskan Napa-Flipbook kioskinsa Bio Rexin aulaan. Pelkässä kioskissa riittää kummasteltavaa, mutta Jenni myös auttaa ja opastaa perheen pikkuväkeä kokoamaan ikioman animaatiokirjansa. Laulava jääkarhu ja röhkivä valas -livedubbausnäytöksessä perheen pienimmät luovat uuden äänimaailman Rovion huippusuosittuihin Angry birds -animaatioihin yhdessä ammattilaisdubbaajien kanssa. Animaatiot rullaavat taustalla, kun dubbaajat ja yleisö tuovat tarinoihin omat tulkintansa vuorosanoilla ja ääniefekteillä. Tässä näytöksessä on lupa nauraa, remuta ja temppuilla.

Metropolian ammattikorkeakoulun ja Pop & Jazz konservatorion opiskelijat ovat luoneet uudet äänimaailmat Kikattava Kakkiainen -lastensarjan neljään jaksoon, joista yksi improvisoidaan paikan päällä, ja tarinassa voi tapahtua mitä tahansa! On jännittävää seurata, kuinka teos lähtee kulkemaan jopa tekijöilleen tuntemattomia polkuja pitkin. Konsertin lopuksi nähdään ja kuullaan, kuinka alkuperäiset hovisäveltäjät ovat tulkinneet kyseiset jaksot.

Festivaalien yhteydessä järjestetyn lyhytanimaatiokilpailun voittaja selviää lauantaina palkintojenjakotilaisuudessa, jonne on vapaa pääsy. Kilpailu järjestettiin yhdessä Rovio Entertainment -mediayhtiön kanssa ja siihen otti osaa yhteensä 459 animaatiota. Kilpailuun valitut tuotannot esitetään festivaaleilla.

Kansainvälisen sarjan voittavan animaatio saa 3000 euron palkinnon ja kotimaisen sarjan voittaja 1000 euron palkinnon. Palkinto luovutetaan elokuvien ohjaajille.

Animatricksin virallinen festariklubi pidetään lauantaina Helsingin Gloriassa (Pieni Robertinkatu 12). Ohjelmassa muun muassa legendaarinen Animaattoreiden taisto, jossa neljä etukäteen ilmoittautunutta joukkuetta kisaavat kovimman animaattorin tittelistä. Animaatiot tehdään paikan päällä, yleisön edessä ja ilman esivalmisteluja. Aikaa animaation tekemiseen on 30 minuuttia.

Liput, ohjelmistotiedot ja aikataulut festivaalin kotisivulta www.animatricks.net