Kompakti ja uljas

Kuka olisi uskonut, että tv-sarjojen sivuosanäyttelijänä uransa luonut Taylor Sheridan osoittautuu yhdeksi kiinnostavimmista tällä hetkellä Hollywoodissa työskentelevistä käsikirjoittajista. Hänen lyhyeen ansioluetteloonsa lukeutuu Denis Villeneuven Sicario (2015) sekä Oscar-ehdokkaana muun muassa parhaasta elokuvasta ehdolla ollut Hell or High Water (2016).

Wind RiverJännittävä ja komea nykypäivään sijoittuva lumilänkkäri Wind River on hänen ensimmäinen elokuvansa sekä käsikirjoittajana että ohjaajana. Cannesin elokuvajuhlilla elokuva oli ehdolla Un Certain Regard -sarjan palkintoon parhaasta elokuvasta voittaen samaisen sarjan palkinnon parhaasta ohjauksesta.

Tositapahtumiin perustuva Wind River kertoo metsästäjästä, joka auttaa paikallisia poliisivoimia ja FBI-agenttia ratkaisemaan nuoren yhdysvaltalaisen alkuperäisasukasnaisen kuoleman. Nick Caven ja Warren Ellisin viileän musiikin siivittämänä ratkotaan poikkeuksellista rikosta, jonka selvittäminen ei ole liioin yksinkertaista.

Wind RiverLopputulos on uskottava ja kiinnostava rikosdraama, vaikka toimintatähti Jeremy Renner ja Olsenin siskosten nuorin sisar Elizabeth Olsen voisikin lupailla muuta. Renner on toki tehnyt paljon hyviä elokuvia ja roolitöitä, mutta filmografia on kuitenkin melko toimintapainotteinen ja viihteellinen. Olsenin nimi taas viittaisi johonkin ihan muuhun, mutta ei ole kirjan kansiin katsomista: hän on suhteellisen lyhyen uransa aikana näytellyt myös mainiossa läpimurtoelokuvassaan Martha Marcy May Marlene (2011).

Sivuosissa nähdään myös rikkaita roolisuorituksia aina legendaarisesta Graham Greenesta lähtien, jonka valtavirta muistanee parhaiten elokuvista Tanssii susien kanssa ja Vihreä maili. Vihdoin hän pääsi tekemään aiempaa erilaista roolia näinkin korkean profiilin elokuvassa. Mainitsemisen arvoinen on myös Kelsey Asbillen tulkinta varhain kuolleen Natalien roolissa.

Wind RiverWind Riverin tunnelma on vaikuttava, elokuvan kuvaus on huippuluokkaa ja kokonaisuus on muutenkin kompakti ja uljas. Kaikesta huolimatta tämä on pieni elokuva, eikä yritä olla enempää kuin mitä se on. Sheridanin näkemys on ollut selkeä ja se jos mikä näkyy lopputuloksessa.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä