Ihmissusi joukossamme

Werewolves Within (2021) perustuu löyhästi Ubisoftin VR-videopeliin, jossa pelaajien täytyy selvittää hieman mafioso-seurapelin tapaan kuka heidän joukossaan on ihmissusi. Josh Rubenin ohjaama adaptaatio luo pelin tarjoamista aineksista koomisen ihmissusimysteerin.

Werewolves Within Liiallisesta kiltteydestä kärsivä metsävartija Finn (Sam Richardson) saapuu lumiseen Beaverfieldin kylään keskelle kuntapoliittista myrskyä: kylän läpi puuhataan öljyputkea, jonka rakentamiseen asukkaat suhtautuvat intohimoisesti puolesta ja vastaan. Postinkuljettaja Cecilyn (Milana Vayntrub) esitellessä Beaverfieldia uudelle tulokkaalle käy selväksi, että idyllisen oloisessa pikkukaupungissa asuu kummallisia tyyppejä ja pinnan alla kytee kateutta ja aggressiota.

Myrsky muuttuu konkreettiseksi, ja lumimyräkän katkottua sähköt alkaa paljastua outoja, eläimellisiin murhiin viittaavia asioita. Hahmot kerääntyvät aseineen kylän majataloon suojaan myrskyltä ja mahdolliselta ihmissudelta. Suljettua tilaa käytetään mainiosti tunnelman luomiseen. Rubenilla on muutenkin Edgar Wrightin mieleen tuovaa silmää visuaaliselle revittelylle

Werewolves Within Sam Richardson, joka on tuttu esimerkiksi Netflixin nerokkaasta sketsisarjasta I Think You Should Leave, on aina ilahduttava koomikko ja pehmohahmonakin karismaattinen pääosassa, eikä Milana Vayntrubkaan ole huono ohuesti kirjoitetussa roolissaan. Valitettavasti muut Beaverfieldin asukkaat, joiden kanssa joudumme viettämään aikaa whodunit-mysteerin kehittyessä, ovat pelkkiä tärähtäneitä sketsihahmoja – kuin vielä karrikoidumpi versio Veitset esiin (2019) -leffan hahmokaartista.

Ensemble koostuu monista komediasarjoista tutuista naamoista, mutta tuskanhikinen hauskuuttaminen muistuttaa lähinnä floppaavaa improesitystä. En pidä nykyiselle amerikkalaiselle komedialle tyypillisestä itsetietoisesta sarkasmista, jossa tilanteiden kiusallisuuden korostaminen ja ilmiselvyyksien mainitseminen nousevalla nuotilla riittävät vitseiksi. Werewolves Withinin huumori on lähes pelkästään kuvatun kaltaista sanailua.

Werewolves Within Komedia ja kauhu lienevät subjektiivisimmat elokuvalajit, joten kauhukomedialla on kaksinkertaiset mahdollisuudet joko resonoida tai jättää kylmäksi. Werewolves Within on saanut kriitikoilta enimmäkseen myönteisiä arvioita, ja on siinä myös ansionsa, kuten Sam Richardson ja ohjaaja Josh Rubenin kuvallisen ilmaisun itsevarmuus. Itse en vain juurikaan innostunut siitä.

* *
Arvostelukäytännöt