Pohjanmiesten paraati

Kirk Douglas, Tony Curtis ja Ernest Borgnine viikinkeinä. Ei hetimiten kuulosta helposti nieltävältä asialta mutta Viikingit on mieluisa yllätys. Se on umpiluinen vanhan ajan eeppinen seikkailuleffa, jossa miehet on komeita ja karskeja ja naiset kauniita. Takataskusta väännetty shakespearelainen juoni vallanperimyskäänteineen ja velipuoli vastaan velipuoli -asetelmineen ei kestä sen rankempaa tarkastelua, mutta se ei jaloissa paina. Pienoista camp-asennetta kannattaakin katsoessa kuljettaa mukana ja antautua miehiseen hurlumheihin, kun pohjoisen köriläät menevät Englannin rannikolle näyttämään miehen mittoja ja sekoittamaan kuningashuoneiden sukupuita.

Viikingit oli Kirk Douglasin oman tuotantoyhtiön elokuva, joka myös nettosi mukavasti 1950- ja 60-luvun vaihteessa. Sinänsä ironista, koska Douglasin oli vaikea löytää elokuvalle rahoitusta, joka järjestyi vasta Tony Curtisin luvattua lähteä mukaan heilumaan pohjanmiehenä. Kuvauspaikat valittiin Norjasta ja Britannian rannikolta. Sisäkuvaukset toteutettiin studioilla Munchenissä. Ohjaaja Fleischer vietti vuoden päivät ennakkovalmisteluissa ja se näkyy silmiä hivelevänä visuaalisuutena ja hyvänä lavastuksena. Suuri kiitos lankeaa tietenkin myös kuvaajalle, mestarismies Jack Cardiffille.

Elokuvan kuvasto on yllättävän rankkaa toimintaa. Viikinkejä voidaankin pitää 1950-luvun Braveheartina. Ei siis sinänsä ihme, että dvd-julkaisulle on annettu yllättävän korkea ikäraja, vaikka kyseessä on näinkin vanha raina. Vaikka vuosikymmenien vierimä paistaakin viikinkiseikkailuista ajoittain ja jotkut kohtaukset näyttävät korneilta, niiden ei pidä antaa olla esteenä katsomisnautinnolle, kun dvd on vielä hyvätasoinenkin. Ja jos ei muuta, niin kuuluuhan se jo yleissivistykseen, että on nähnyt Ernest Borgninen viikinkipäällikkönä.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä