Kammottavaa mutta kiehtovaa

Egmont Entertainment - nykyään Nordisk Film - on tehnyt merkillepantavan kulttuuriteon ja alkanut julkaista Suomessa dvd:llä b-scifin kultakauden, 1950-luvun, klassikkoja. Näitä elokuvia riittää julkaistavaksi, eikä Suomen rajallisilla markkinoilla niitä ole aiemmin liiemmälti edes näkynyt.

Venuksen valloittajat20 Million Miles to Earth, valloittavalta suomennokseltaan Venuksen valloittajat, on perusasetelmiltaan tyypillinen aikansa elokuva, jossa ihmisen tieteellistä kokeilunhalua ja tiedonjanoa kyseenalaistetaan, estradille marssitetaan mieletön monsteri ja lopuksi ihmiset juoksevat kaoottisesti pakokauhun vallassa ympäriinsä. Ihmisen siirryttyä atomiaikaan tehdään ensimmäinen matka Venukseen, josta tutkimusretkikunnan paluu päätyy pakkolaskuun Sisilian rannikolle. Merenpohjaan vajonneesta raketista pelastuvat vain retkikunnan johtaja ja Venuksesta tuotu olio, joka Maan suotuisissa oloissa kasvaa ripeämmin kuin hormoneilla kyllästetty puberteetti-ikäinen.

50-luvun scifi-elokuvat voidaan jakaa karkeasti kahteen kastiin: kylmän sodan asetelmia peilaaviin tai teknistä kehitystä kommentoiviin elokuviin. Ensimmäistä ryhmää edustavat usein avaruuden valloittajamuukalaisista kertovat teokset, kuten Don Siegelin Ruumiinryöstäjät tulevat (Invasion of the Body Snatchers, 1956). Ihmisen teknisen kehityksen varoittavina seuraamuksina valkokankailla taas taapersi mitä moninaisimpia hirviöitä joko avaruudesta tuotuina tai tieteellisten kokeiden ja saasteiden seurauksena. Venuksen valloittajat on suomenkielisestä nimestään huolimatta puhdasta hirviö-scifiä.

Elokuva on siinä määrin ajalleen hieman poikkeuksellinen, että hirviö esitetään sympaattisena rikkiä ravinnokseen popsivana kummajaisena, joka ei uhkaa ihmisiä. Hirviöstä tulee uhka vasta sitten, kun ihmiset erehtyvät vainoamaan sitä. Elokuva osoittaa ihmiset itse uhkakuviensa aiheuttajiksi. Elokuvan päättävästä spektaakkelirepliikistä olisi vielä näin sonerapäivinäkin paljon opittavaa: "Miksi aina matka nykyhetkestä tulevaan käy niin kalliiksi."

Dvd on tasoltaan hyvä, kuvanlaadussa ei ole moittimista ja monoääni on puhdas ja selkeä. Jos ämyreistä löytyy monotilalle tarkoitettu toisto, saa elokuvan äänimaailmaan mukavasti syvyyttä. Levyllä oleva lisämateriaalikin ansaitsee kiitosta, sillä kylkiäisenä tulevat aikansa efekteistä kertova pieni esittely sekä tunnin mittainen dokumentti hirviömaestro Ray Harryhausenista, joka muovaili ennen tietokoneajan kotkotuksia useimpien b-elokuvien ikimuistoiset hirvitykset.

DVD / kuva: 16:9 anamorfinen widescreen 1.85:1; ääni Dolby Digital mono; tekstitetty; Special Features: "This is Dynamation" featurette (3’26"), The Harryhausen Chronicles (57’58"), Theatrical Trailer.

* * *
Arvostelukäytännöt