Suomessakin valkokankaalla saatiin pari vuotta sitten ihastella nokkelasanaista ja nuorta ihmissuhdekomediaa Se ainoa oikea (She’s the One, 1996), jonka räätälöinnistä vastasi Edward Burns. Nuoren ohjaaja/käsikirjoittajan ilmeinen ihastuksen kohde on veljesteeman käsittely, mitä hän ruoti jo debyytissään Veljekset McMullen. Pienellä budjetilla kokoon kasattu ja palkintoja pokannut esikoinen rohkaisi Burnsiä kehittelemään edelleen veljeskerrontaansa. Nyt näiden kahden mielenkiintoisen elokuvan vertailu on vihdoin mahdollista, kun Veljekset McMullen löysi vihdoin tiensä Suomen levitykseen videon muodossa.

McMullenin veljekset Jack, Barry ja Patrick asustelevat New Yorkissa ja elämän rattaiden kulkua vievät eteenpäin naiset. Veljestrion vanhin, Jack (Jack Mulcahy), on onnellisesti naimissa, mutta syrjähypyn jalka se vipattaa. Keskimmäinen veljeksistä, Barry (Edward Burns), on boheeminoloinen kirjailijan planttu, joka vaihtaa naisia siinä missä toiset paitaa. Kuopus, Patrick (Mike McGlone), on taas harras katolilainen, jonka suurin murhe on ,että riittääkö ehkäisyksi tuplakumitus pillereiden lisäksi. Naisista sitten riittääkin veljesten välistä keskustelua tovi jos toinenkin.

Kaiken takana on nainen

Aikanaan Sundancen filmijuhlilla palkittu Veljekset McMullen on pienimuotoisen rehellinen ja älykäs komedia. Hymyn suupieliin nostattava huumori pulppuaa nasevasta dialogista ja ilmeikkäästä näyttelijätyöstä. Burns ei ole paisuttanut elokuvaansa ylitsevuotavaksi naururalliksi, vaan rakentaa pienistä ja inhmillistä tekijöistä elämänmakuista ironiaa. Veljesten elämää sekoittavat naiset ja miehinen nokkeluus ja varmuus joutuvat koetukselle.

McMullenin veljestrio käy yksissä selvittämään miehisen elämän suurinta taikaa eli naisen olemusta ja merkitystä. Hurskaana katolilaisena Patrick joutuu uskon lojaalisuudessaan koville, kun isoveljet tekevät syntiä. Jackin aviorikos on yhtä kuin tuomio alimpaan helvettiin ja syitä isonveljen syrjähypylle täydellisestä vaimostaan on Patrickin vaikea ymmärtää. Eikä Barry viisaita "naisten mies" -neuvojaan jaellessa ja rakkautta tuomitessaan tee Patrickin oloa yhtään helpommaksi, kun hän yrittää selvittää suhdettaan omaan nykyiseen tyttöystäväänsä sekä nuoruutensa ihastukseen.

Burns ei elokuvassaan jaa tuomiota yhdellekään veljeksistä. Jackin aviorikos saa miehen ymmärtämään lopulta oman avioliittonsa arvon ja boheemi Barry löytää sen rakkautensa unelmiensa naisesta. Veljiensä syntien viitoittamalla tiellä myös Patrick oivaltaa elämänsä olemuksen ja rakkaudesta kasvaa kahlehtivaa uskontoa suurempi voima. Suurkaupungin, irlantilaisuuden ja katolilaisuuden miljööstä huolimatta Veljekset McMullen pitäytyy yksinkertaisten asioiden elokuvana. Burnsin esikoisen vilpittömästä kerronnasta nauttii aivan eri intensiteetillä kuin jo hollywoodimaisuuteen lipsahtaneesta elokuvasta Se ainoa oikea.

* * * *
Arvostelukäytännöt