Maailman ympäri viidessä kuukaudessa

Netflix-sarja Varjo ja riipus pohjautuu Leigh Bardugon samannimiseen kirjaan. Kaikessa laajuudessaan samaan maailmaan sijoittuvat kirjat muodostavat trilogian, jossa seurataan Ravkan poliittista myllerrystä. Kuningaskuntaa halkoo pikimusta Sysikuilu, joka on jakanut ihmiset omiin leireihinsä. Alueiden välitse pääsee kulkemaan ainoastaan maateitse, mutta paine Sysikuilun läpäisyyn on kova. Läpäisemättömän pimeyden kiertäminen vie viisi kuukautta, joten sota- ja talousliikenne ovat näivettyneet.

Shadow and BoneVarjo ja riipus -sarja keskittyy ensimmäisen kirjan tapahtumiin, joissa kuninkaallinen armeija tekee tiedustelumatkoja Sysikuiluun. Harva palaa. Kun Alina Starkovin paras ystävä Mal pakotetaan arvonnan tuloksena seuraavalle tiedustelumatkalle, myös Alina ryntää mukaan. Pieleen menneen tiedustelun yhteydessä kuoleman kielissä olevassa Alinassa herää jotain. Hän onnistuu tilapäisesti karkottamaan pimeyden. Demonstraatio on lyhyt, mutta mahdollisuudet rajattomat.

Kenraali Kirigan haluaa yhdistää hajautetut maat Alinan avulla, velkaantunut hämäräveikko tarvitsee reitin Sysikuilun läpi miljoonapotin keikkaa varten, Mal tarvitsee ystävänsä takaisin, koska ehkäpä he voisivat olla muuta kuin ystäviä, ja niin edelleen. Jokainen vaatii itselleen palaa naisesta, jonka mystiset voimat ovat ratkaisu vuosituhannen pahimpaan kriisiin. Pitkälti päähenkilöä pallotellaan ympäri Ravkaa sen mukaan, kuka yrittää hyötyä Alinan pimeyttä karkottavista voimista. Ympäristö vaihtuu nopeammin kuin paikalliseen kulttuuriin tutustuminen edellyttää.

Shadow and BoneAsetelma on perinteinen variaatio nuorten fantasiasta, jossa yksittäinen nuori edustaa koko fantasiamaailmassa kytevää muutosta. Verrokkeina ovat takavuosien Nälkäpeli-elokuvat, kuten myös vastaavasti Outolintu-trilogia, Labyrintti-seikkailut ja His Dark Materials -sarja. Erotuksina edeltäviin Varjo ja riipus -sarjan päähenkilö on ensimmäisestä kohtauksesta lähtien keskellä konfliktia. Siinä missä Katniss Everdeen ajautuu mittelemään nälkäpelin voitosta tai Thomas herää mystisestä labyrintistä, Alina Starkov on jo pilottijakson alussa koulutuksensa saanut armeijan kartturi, joka elää rintamalla.

Ratkaisun etu on, että sarja menee suoraan asiaan. Katsojan ei tarvitse seurata tuhanteen kertaan nähtyä kuviota, jossa nuori viettää tavallista elämäänsä, kunnes hänet temmataan suureen seikkailuun oppimaan uusia taitoja. Alina Starkov on välittömästi osaava sankari, joka on yksi sotilas siinä missä muutkin armeijaan kuuluvat. Osaamisen todisteluun ei tarvitse tuhlata aikaa.

Ratkaisun ilmeisenä haittana on, että katsoja pudotetaan keskellä tapahtumia ja ihmissuhteita, joiden pohjustus uupuu. Hämäräksi jäävät käynnissä olevan sodan syyt, maageja hyödyntävän armeijan rakenne ja päähenkilön mietteet. Asiat tulevat paremmin ilmi sarjan pohjana toimineesta kirjasta, jossa minämuotoisella kerronnalla käydään konflikteja ja päähenkilön tuntemuksia perusteellisemmin läpi.

Shadow and Bone

Sarjaversio jättää sotakonfliktinsa syihin jopa sen verran vuotavia aukkoja, että kohdeyleisönä tuntuu melkeinpä yksinomaan olevan he, joille Ravkan kuningaskunta on entuudestaan tuttu kirjojen kautta. Viittauksia hedelmällisiin aihepiireihin, kuten syrjintään armeijan sisällä tai sodan sosioekonomisiin vaikutuksiin, ilmenee dialogissa, mutta niiden varsinainen tutkiminen löytyy yksinomaan kirjoista.

Varjon ja riipuksen ensimmäisellä kaudella on potentiaali olla teemoiltaan monipuolisempi kuin monet sitä ennen tehdyt nuorten kirjallisuuteen pohjautuvat filmatisoinnit, mutta sodan ympärillä pyörivä sisältö jää etäiseksi. Niin ikään konfliktien laajuus jää hämärän peittoon, koska keskenään sotivien alueiden geometrisista sijainneista ei anneta katsojalle tietoa. Nyt maailman ja konfliktien rakenteet aukeavat vain nappaamalla alkuperäiskirjan katsomisoppaaksi.

* *
Arvostelukäytännöt