80-luvun kaikuja

Burt Reynoldsin nimi ja naama kansipaperissa kutkuttaa aina, vaikka hyvin tietääkin miehen tehneen urallaan suuren määrän paskaa. Burtin voi laskea Charles Bronsonin kanssa samaan kastiin: noin sataan elokuvarooliin mahtuu mestariteoksia ja mahalaskuja. Burtin tähdittämä ja Michael Crichtonin ohjaama Tuntematon tappaja lukeutuu jälkimmäisiin.

Elokuvan juoni lykkii tutuilla laduilla. Burtin esittämää poliisia epäillään murhasta ja hän saa oikeusavustajakseen pätemisenhaluisen naisjuristin (Theresa Russell). Tekeleen juonikuviot ja toteutus ovat kuin tv-sarjasta, tosin iltojen oikeudet ja kohtuudet ovat rehellisyyden nimissä sujuvampia katsella. Crichton on ennen menestyskirjailijan uraansa ohjannut muutaman elokuvan, mutta kuten tämäkin töherrys todistaa, kannattaa suutarin pysyä lestissään ja Crictonin kirjailijana.

Burtin vääntö murhasta epäiltynä jeparina on tusinatakuuvarmaa. Miehen karismaa ei tyystin kadota huonokaan elokuva, mutta mieluummin vanhan ajan machoa toki katsoo pari vuotta Tuntematonta tappajaa aiemmin valmistuneen Malonen (1987) kaltaisissa pienissä mutta kovissa elokuvissa.

Vaikka tämän kaltaisten elokuvien taso ei päätä huimaakaan, niin hauskoja ajankuvia ne silti ovat. 1980-luvun lopun juppikausi kiteytyy elokuvassa aina tähän päivään asti, kun naisjuristin bisnesmies perustelee kumppanilleen tilaamaansa kännykkää: "Emme kommunikoi tarpeeksi. Tarvitsemme kännykän. Tämä on musta, tyylikäs ja toimii parilla näppäimen painalluksella." Nokian mainoslauseeksikin kelpaavassa repliikissä todentuu hyvin ne kulutushysteerisen kiirekulttuurin lähtökohdat, jotka ovat taanneet menestyksen taskuissa piippaaville välttämättömyyksille.

Dvd:n laatu on luvattoman huono. Eihän alelaareista muutamalla eurolla ostettaville levyille kovin ihmeellisiä odotuksia laske, mutta kun kuvan suttuisuus ja äänen tukkoisuus ovat pahempia kuin 80-luvulla televisiosta kotivideoilla nauhoitetuissa kaseteissa, kusetetaan jo kuluttajaa.

DVD / kuva: 4:3 FullFrame; ääni: Dolby Surround 2.0; tekstitetty; cast & crew.

*
Arvostelukäytännöt