Kuusi astetta Drew Barrymoresta

Tositelevision vaikutuksilta ei ole säästynyt dokumenttielokuvakaan, mistä Morgan Spurlockin Super Size Me (2004) oli oiva esimerkki. Treffit Drewn kanssa vie vaikutteiden lainaamisen askelta edemmäksi. Siinä, missä Spurlock käytti tositelevision estetiikkaa hyväkseen dokumentin osana, vaikuttaa Brian Herzlingerin ja kumppaneiden tuotos yhdeltä television treffiohjelmista.

www.mydatewithdrew.comTarkoituksena on tehdä dokumentti, jonka avulla lapsuudesta asti Drew Barrymoreen ihastunut Brian Herzlinger saisi järjestettyä treffit tähden kanssa. Keinoja kaihtamatta ja päämäärästä tinkimättä dokumenttiryhmä porhaltaa eteenpäin. Samalla katsojalle yritetään vakuuttaa, että häiriköimisestä ei ole kysymys. Poikamaista huumoria sisältävä elokuva ei kuitenkaan tässä onnistu.

Huumorin ja itsensä peliin pistävän itseironian kautta elokuva pyrkii painamaan unohduksiin sen käyttämät kyseenalaiset keinot. Väärentämiset ja huijaukset sivuutetaan poikamaisina kepposina, eikä niiden moraalia edes mietitä. Tarkoitushan pyhittää keinot.

www.mydatewithdrew.comJulkisuuden ihannointi ja sen saavuttaminen nousevat keskeisiksi teemoiksi. Kuusi astetta Kevin Baconista -pelin tapaan jatkuvasti yhteyksiä Drew Barrymoreen laskeva elokuva pyrkii osoittamaan todeksi, että kenellä tahansa on mahdollisuus viiteentoista minuuttiin julkisuuden valokeilassa. Ero tavallisen ihmisen ja julkisuuden henkilön välillä kaventuu samalla, kun linkit Drewhun vähenevät.

Oman makunsa soppaan lisäävät menneiden vuosien sammuneet tähdet, kuten Arkajaloista tuttu Corey Feldman, tai Drewn kaukaiset sukulaiset. Heidän osuutensa dokumentissa vaikuttaa epätoivoiselta ja tarkoitushakuiselta yritykseltä päästä julkisuuden valokeilaan tietäen, että kehumalla Drewta se varmasti onnistuu. Elokuvassa vilahtavan Drew Barrymoren vaikuttimia voi vain miettiä.

Vaikka dokumentti etenee sopivaa vauhtia eteenpäin, ei se jaksa kiinnostaa. Tekele vaikuttaa enemmän sisäpiirivitsiltä kuin oikealta elokuvalta, eikä tositelevisiomaisuus lisää sen mielenkiintoisuutta. Luultavasti tämäkään kotivideo ei olisi julkisuuteen päässyt, jos treffit olisivat koskeneet jotain B-luokan tähteä. Katsojan päätettäväksi jääkin valinta siitä, ovatko Herzlingerin ponnistelut sympaattisia vai säälittäviä.

*
Arvostelukäytännöt