Valitettavasti...

Panttivankidraama on meikäläisillekin valitettavan tuttua, kun herrat Fränti ja Vahanen viruivat sissien kynsissä kuukausien päivät. On valtavan kivaa, että Hollywoodissa tehdään aiheesta myös elokuva. Varsinkin, kun rainan ensi-illan saatoilla liikkui huhua, että itse päätähti Russell oli kidnappausuhkausten uhrina. Voi, tätä kamalaa maailmaa.

© 2000 Warner Bros.Elokuvassa Alice Bowmanin (Ryan) humaani insinöörismies, ylikansallisen öljy-yhtiön ympäristöasiantuntija Peter Bowman (Morse) kaapataan ja siitä seuraa romanttis-jännitteinen sekametelisotku, kun alan pelastusekspertti, entinen SAS-sälli Terry Thorne (Crowe - huom! Larry Thorne!!!) alkaa kapinoiden auttamaan pariskuntaa tukalassa ahdingossa pimeässä latinalaisen ameriikan maassa, jossa vasemmistosissitkin ovat jo myyneet sielunsa huumemaatalouden kaikkihintaiselle ylläpitämiselle.

© 2000 Warner Bros.On lohduttavaa huomata, että Rambo-elokuvien joskus parjattu maailmankatsomus elää ja voi hyvin. Etelä-Amerikan kommunistit ovat taantuneet huumeviljelmiään raskaalla aseistuksella puolustaviksi pilviveikoiksi, joilla aatetta ei ole torin miestä enempää tarjota, kun taas hyvää tarkoittava jenkki-insinööri kammetaan panttivangiksi paheellisen maaperän elätiksi. Tällaisessa tilanteessa on vähintäänkin oikeutettua, että ylivertaiset jenkit järjestävät oman ylivertaisen operaationsa tuodakseen "pojat" takaisin kotiin. Näin se Yhdysvaltain interventiopolitiikka nykyään jyllää. Yksityisyritteliäisyyden varassako? Asekosmetiikkaa öljyn että muun plörön tähden? Sama se, elokuva puhuu...

Sisällöllisesti Todistettavasti elossa on pelkkää ennakkoluuloja lietsovaa potaskaa, josta kuitenkin ajankohtainen aihe ei tee aivan turhaa, vaikkakin harhaa. Loppujen lopuksi mistään muusta ei ole kyse kuin 2000-luvun alun ramboilusta. Se näkyykö filmillä Crowen ja Ryanin oikean elämän romanssi vaikuttaa avuttoman yhdentekevältä. Pääasia, että "vinosilmiä" löytyy pahoiksi pojuiksi ja amerikkalaiset sankarit voivat rypeä omassa herooisessa ristiriitaisuudessaan. Gung! Ho!

ks. ensi-ilta

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,7 / 3 henkilöä