Heikoilla jäillä

Mickey Prohaska (Greg Kinnear) on vakuutusmyyjä, jolla on tarinaniskemisen taito hallussaan. Haistaessaan hyvän diilin Mickey on valmis puhumaan palturia minkä kerkiää tuntematta turhia omantunnon vaivoja. Mickey näet tarvitsee rahaa, paljon rahaa. Hän haluaa paitsi vaimonsa takaisin myös pakoon Wisconsinin ilmastoa, ja pelivelatkin olisi kiva kuitata. Odotettu tilaisuus tulee vastaan hieman höpsähtäneen vanhan maanviljelijän ja tämän arvokkaan viulun muodossa.

Thin IceMaanviljelijä Gorvy Hauserilla (Alan Arkin) on yli miljoonan arvoiseksi paljastuva viulu, jonka arvosta tällä ei tunnu olevan hajuakaan. Paha kyllä Gorvy on jo pyytänyt arviota Chigacolaiselta viulujen tuntijalta. Mickey suunnittelee viulun varastamista, mutta Gorvy on pyytänyt paikallista lukkoseppää asentamaan hälytinlaitteet taloonsa ennen matkalle lähtöään, joten Mickeyn suunnitelmat alkavat mutkistua. Lukkoseppä (Billy Crudup) osoittautuu täydeksi psykopaatiksi, jonka rikostoveriksi Mickey tahattomasti ajautuu, kun naapurin utelias miekkonen pistää nokkansa asioihin, jotka eivät hänelle kuulu. Kaikki alkaa mennä pieleen tavalla, joka tuo mieleen Coenin veljesten klassikkoelokuvan Fargo (1996).

Thin Ice sai ensi-iltansa Sundancen elokuvajuhlilla jo alkuvuodesta 2011 nimellä The Convincer. Ilmeisesti tuotantoyhtiön mielestä lopputulos ei kuitenkaan ollut kaupalliselta potentiaaliltaan tarpeeksi vakuuttava, sillä hyvästä vastaanotostaan huolimatta elokuva päätettiin leikata uudelleen, ilman ohjaaja Jill Sprecherin tai elokuvan käsikirjoittaneiden Jill ja Karen Sprecherin panosta.

Elokuvan alkuperäisestä materiaalista leikattiin pois 16 minuuttia, nimi muutettiin ja elokuva sai vain rajoitetun teatterilevityksen. Mistä syystä, vain tuotantoyhtiö tietää. Bluray-julkaisussa on ilmeisesti ainakin Yhdysvalloissa molemmat versiot, joita voi halutessaan verrata toisiinsa. Oma mielipiteeni asiaan on, että tuotantoyhtiöt liikkuvat aina erittäin heikoilla jäillä alkaessaan peukaloida ohjaajan ehjää visiota. Muistutuksena tästä vaikkapa Blade Runner.

Thin IceOhjaajan versio olisi tietysti ollut asiallista julkaista myös dvd:llä, mutta nyt on tyytyminen lyhyempään versioon, joka sekin on varsin viihdyttävä ja hyvin toimiva kokonaisuus. Kyseessä on mustanpuhuva veijarikomedia, jonka sujuvaan juonenkuljetukseen on saatu sopivasti äkkivääriä käännöksiä. Matto onnistumaan kiskaisemaan sen verran tehokkaasti katsojan jalkojen alta, että elokuvan parissa ei ehdi pitkästyä. Alakuloisen virttynyt maisema hohkaa suomalaisille tuttua melankoliaa ja vääjäämättömän kohtalon tuntua.

Ei Thin Ice missään nimessä mikään Fargo ole, mutta hyvin kirjoitettu ja leikattu keskitasoa parempi yritys, jonka tasoa entisestään nostaa kautta linjan nautittava näyttelijäntyö. Greg Kinnear on kuin syntynyt sympaattiseksi jokamieheksi, jolta ilomielin ostaisi käytetyn auton, tai tässä tapauksessa järjettömän ylisuuren vakuutuksen, koska poikamaisen hymy siivittämät valheet soljuvat miehen suusta niin vaivattoman oloisesti. Onneksi Kinnear on valinnut näyttelijän uran.

* * *
Arvostelukäytännöt