Kohtaamisten piirileikki

Ranskalainen ohjaaja-käsikirjoittaja Jacques Demy oli eräänlainen outolintu uuden aallon elokuvanimien joukossa. Visuaalisesti koreilevista fantasiaelokuvista ja musikaaleista tunnettu tekijä ammensi vaikutteita Hollywoodin kultakauden perinteistä nousten vastakohdaksi monille aikakauden ranskalaisille elokuvantekijöille.

Les Demoiselles de RochefortDemyn tunnetuin elokuva on hänen kansainvälinen läpimurtohittinsä Cherbourgin sateenvarjot (1964). Kahdesta nuoresta rakastavaisesta kertova musikaalidraama on ohjaajansa tyylillinen taidonnäyte, jonka jättämä jälki elää vahvasti elokuvakulttuurin sydämessä. Täysverisen musikaalispektaakkelin maailmaan Demy kuitenkin astui vasta neljännessä kokopitkässä ohjaustyössään, Rochefortin tytöt.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat viikonlopun ympärille pieneen Rochefortin satamakaupunkiin. Paikalle saapuva karnevaali käynnistää tapahtumaverkoston, joka nitoo yhteen useiden ihmisten kohtaloita. Haaveet, unelmat ja menetetyt mahdollisuudet nousevat esille henkilötarinoiden kirjona ihmisten törmäillessä toisiinsa kuin marmorikuulat pihatiellä.

Les Demoiselles de RochefortRochefortin tytöt kumartaa inspiroituneesti Hollywoodin kultakauden musikaalien suuntaan. Cherbourgin haikea ja pelkistetty rakkaustarina on vaihtunut näyttäviin tanssinumeroihin, kuplivaan musiikkiin ja riemunkirjavaan optimismiin. Viittaukset Yhdysvaltojen 1940- ja 1950-lukujen musikaalielokuviin ovat ilmeisiä niin visuaalisessa kielessä, kuin myös nimekkäässä näyttelijäkaartissa. Ranskalaistähtien rinnalla risteilee Hollywoodin musikaalivaikuttajia Grover Dalesta, George Chakirista aina Gene Kellyyn asti.

Elokuvassa yhdistyy Demyn ohjausten visuaalinen tyyli sekä fantasiamainen luonne. Rochefortin kaupungista rakentuu värikylläisessä pastellimaisuudessa kupliva satutodellisuus, jota ohjaajan hovisäveltäjä Michel Legrand musiikillaan tyylikkäästi harmonisoi. Cherbourgin melankoliset soinnut ovat muovautuneet jatsin rytmeihin taipuviksi ilotteluiksi Norman Maenin tanssikoreografioiden tukemana.

Les Demoiselles de RochefortUseista yksilötarinoista muodostuva ensemble-elokuva on muodoltaan hyvin samankaltainen kuin Demyn esikoisohjaus Lola (1961). Tanssikoulua pitävien kaksosten (siskokset Catherine Denevue & Françoise Dorléac) haaveet elämästä pienen kaupungin ulkopuolella laajentuvat useiden henkilöhahmojen risteileviksi kertomuksiksi, joita leimaa rakkaus, unelma ja pettymykset. Sattumakohtaamiset ja romantiikan kaipuu kulkevat rinta rinnan teoksessa, joka on ohjaajansa tekijäprofiiliin hyvin istuva.

Pirteistä taustoistaan huolimatta teos ei ole kuitenkaan puhtaan eskapistinen. Sodanjälkeisen Ranskan mielenmaisema näkyy tarpeena tutkia ihmismielen synkempiä aihioita, jotka ohjaaja sitoo osaksi intohimojen ja haaveiden täyttämää temaattista maisemaa. Epäsovinnaisuus on tyypillistä Demyn elokuville, joskaan sävyllinen tasapaino ei ole Roschefortissa yhtä hallittu kuin ohjaajan muissa töissä.

Les Demoiselles de RochefortRiemunkirjava ja sinkoileva teos jää väistämättä myös kosketuspinnaltaan ohuemmaksi kuin Demyn edeltävä ohjaustyö eikä lauludubbauksen teknisiltä virheiltä täysin vältytä. Spektaakkelin riemu ja kimpoilevat sattumat luovat kuitenkin kokonaisuudesta viehättävän elokuvan, joka mallintaa omaäänisellä tavalla Hollywood-musikaalien ajatonta sielunpirtaa. Ohjaajansa visuaalisesti hulppein teos hymyilee kirkkaasti karkkivärien loisteessa.

Pohjoismaisen tallennejulkaisun pohjana toimii Digimage Cineman vuoden 2011 2k-restaurointi alkuperäisestä 35 mm filmimateriaalista. Kuvanlaatu on dvd-julkaisuksi harvinaisen hyvä.

* * * *
Arvostelukäytännöt