Ihmisläheinen katastrofielokuva

Vuonna 2015 valmistunut The Wave (Bølgen) oli palkittu katastrofielokuva Norjassa tapahtuvasta tsunamista. John Andreas Andersenin vuonna 2018 valmistunut kolmas täyspitkä ohjaus The Quake (Skjelvet) on tämän tapahtumille jatkoa.

The QuakeTsunamin tapahtumista traumatisoitunut geologi Kristian (Kristoffer Joner) elää vuonon rannalla sotkuista poikamieselämää, kun Oslossa maaperä alkaa osoittaa uhkaavia merkkejä. Kristianin on pakko palata perheensä pariin ja varoittaa kulman takana väijyvästä maanjäristyksestä, josta hän löytää merkkejä.

Elokuva on ihmisläheisempi kuin monet Hollywoodin vastineistaan katastrofilajityypissä. Henkilöhahmoista välittyy aitoa tunnetta ja he eivät jää pahvisiksi. Kristianin perhesuhteet tuodaan esille selkeästi mutta sopivan vaivihkaa, liialliselta draamalta myös vältytään.

The QuakeTunnelmaa elokuvassa luodaan onnistuneesti ja katsoja nauliutuu tuoliinsa seuraamaan pikkuhiljaa mutta vääjäämättä eteneviä tapahtumia ihmisten jatkaessa elämäänsä kaupungin sykkeessä. Tästä huolimatta kerronta jää hivenen vajavaiseksi ja piinaava jännitys on kyllä terveellisenä momenttina olemassa, mutta se jää tuokioiden varaan. Maanjäristys kuvataan kyllä vaikuttavalla tavalla, mutta katsoja jätetään hivenen ulkopuoliseksi tarkkailijaksi eikä elokuvassa synny vaikutelmaa, että imeytyisi mukaan tapahtumien polttopisteeseen.

On virkistävää, että Norjassa on satsattu tällaiseenkin draamaan. Kovin muistettavaksi katastrofielokuvaksi The Quakesta ei ole, mutta hetkensä sillä on.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo:2 /3 henkilöä