Ohuella jäällä

Timanttikaivos Kanadassa on romahtanut, ja miehiä on jäänyt loukkuun. Jim Goldenrodin (Laurence Fishburne) on löydettävä jääteiden kuninkaita eli rekkakuskeja viemään pelastusoperaation välineistöä perille. Tehtävä on vaikea, mutta Mike (Liam Neeson) ja Tantoo (Amber Midthunder) ottavat sen vastaan. Mukaan lähtevät Miken sodassa vammautunut veli Gurty (Marcus Thomas) ja lipevän oloinen kaivosfirman mies. Joku tuntuu sabotoivan kuljetusta – kuka kumma se voisi olla? Melkoisena yllätyksenä kaivosta johtavalla poppoolla ei ole aivan puhtaat jauhot pussissa. Kylmää on kuitenkin niin Kanadassa kuin Talvivaarassakin.

The Ice Road Tv-sarja Rekkakuskit jäällä (Ice Road Truckers, Kanada & USA 2007–2017) on paljon jännittävämpi ja katsottavampi kuin The Ice Road, turha tekele, jonka katsoo kertaalleen vain todetakseen haaskanneensa aikaansa. Rekkakuskit jäällä -sarjan Lisa Kelly on ilmiselvästi elokuvan naispuolisen rekkakuskin Tantoon esikuvana, ja esikuva vie kirkkaasti voiton mitä tulee henkilöhahmon syvyyteen ja kiinnostavuuteen. Lisa Kellyssä on potkua, Tantoon henkilöhahmolle sitä ei ole suotu. Harmi sinänsä, alussa viitataan Kanadan alkuperäisten asukkaiden kiistoihin kaivosyhtiöiden kanssa rahasta ja maanomistuksesta. Tekijät ovat keksineet, että annetaan Tantoolle pyssy mukaan reissuun, se on jännää!

Jos sarja Rekkakuskit jäällä oli dramatisoitua ja taiten käsikirjoitettua oikeasti vaarallisten työtehtävien viihteellistämistä, elokuva The Ice Road on taasen laimea tusinatekele, jolla ei ole mitään annettavaa kenellekään. Elokuva on isolla rahalla tehtyä sujuvaa rahastusta, jossa on ontto juoni ja kehno käsikirjoitus. Harmi, että Liam Neesonin kaltainen kyky haaskaa aikaansa tällaisiin projekteihin, vaikka toisaalta, kai hänellekin raha kelpaa.

The Ice Road The Ice Roadin olisi voinut pelastaa välittömältä unohduksen usvalta se, että tekele olisi halvalla tehdyn näköinen ja yhden asian eksploitaatioelokuva, jossa olisi todellisen vaaran tuntua tyyliin Steven Spielbergin Kauhun kilometrit (Duel, 1971) tai Unstoppable – pysäyttämätön, Tony Scottin ohjaustyö vuodelta 2010. Niissä tuntuu raskaan kaluston ja dieselin eteenpäin pyrkivä raaka voima. The Ice Roadin rekat ovat aivan liian kilttejä ja sisäsiistejä.

*
Arvostelukäytännöt