Se tavallinen versio

Tosielämän uskomattomat sankaritarinat ovat kertomusperinteemme kivijalkoja, sillä todellisuus on tunnetusti tarua kiehtovampaa. Kun jonkin tiedetään edes viitteellisesti tapahtuneen tosielämässä, tuo se samaistumiseen ja myötäelämiseen oman konkreettisemmalta tuntuvan tulokulmansa.

The Great Alaskan RaceAlaskan vuoden 1925 seeruminhakumatka "Great Race of Mercy" lukeutuu tosielämän suuriin sankaritarinoihin. Syrjäisessä Nomen kaupungissa kärsittiin kurkkumätäepidemiasta ja lääke toimitettiin tuhannen kilometrin matkan koiravaljakoilla. Matkan perintö elää yhä edelleen maailman vaativampana pidetyn koiravaljakkokisan muodossa. Myös populaarikulttuurissa tarinaa on kerrottu uudestaan useita kertoja.

Vuonna 2019 seeruminhakumatkasta valmistui peräti kaksi elokuvaa, joista tunnetumpi on Disneyn tuottama ja Willem Dafoen tähdittämä Togo. Elokuvassa Dafoe esittää rekikoiraspesialisti Leonhard Seppalaa, jonka koirat taivalsivat vuonna 1925 matkan pisimmän ja vaarallisimman taipaleen. Togo keskittyi kertomaan tarinan Seppalan ja valjakon johtokoiran Togon näkökulmasta. Toinen, vaatimattomammin tuotettu The Great Alaskan Race on perinteisempi sovitus, jossa kerrotaan koko tarinaa vailla selkeää näkökulmaa.

The Great Alaskan RaceKeskushenkilönä on toki jälleen tarinan sankari Leonhard Seppala, jota esittää elokuvan käsikirjoittaja-ohjaaja-tuottaja Brian Presley. Yhden ja saman henkilön istuminen useammalla jakkaralla tuottaa harvemmin hyvää lopputulosta, mikä näkyy myös The Great Alaskan Racessa. Elokuvassa tapahtumat yritetään kattaa mahdollisimman monesta näkökulmasta, minkä seurauksena lopputulema on perinteisen hahmoton. Ilman elokuvallisia ansioita ja kiinnostavaa näkökulmaa elokuva lepää tyystin tositarinansa varassa. Vastaavia tv-elokuvamaisia toteutuksia mahtuu ne kuuluisat kolmetoista tusinaan.

The Great Alaskan Race on kiinnostava katsottava oikeastaan vain siksi, että se havainnollistaa, kuinka eri tavoin samaa tarinaa voidaan elokuvallisesti kertoa, kun vertailukohtana on toinen samaan aikaan valmistunut elokuva, Togo. Näiden kahden elokuvan keskinäinen vertaaminen osoittaa, miten olennaisia elokuvan onnistumisen kannalta selkeä kerrontanäkökulma ja käytetyt elokuvakerronnan keinot ovat. Togoon verrattuna The Great Alaskan Race on näkökulmaton ja elokuvakerronnaltaan puisevan perinteinen sovitus kiehtovasta tositarinasta.

* *
Arvostelukäytännöt