Onko paras ystäväsi vasikka?

Minkälaisia ihmisiä me olemme? Hyviä vai pahoja? Miten sinusta tuli hyvä ihminen ja naapuristasi paha? Onko sinulla hyvä kasvatus? Oletko sinä tehnyt läksysi paremmin? Oletko tänään sama kuin eilen? Minkälainen ihminen olit 16-vuotiaana? Hyvä vai paha?

© Showtime NetworksThe Good Humor Man on aito ja rosoinen nuorisoelokuva. Sen tarina lähiöjengistä, ystävyydestä ja ensirakkaudesta osoittaa, että aikuiset eivät tiedä lasten kasvatuksesta mitään. Koulu ja kotikasvatus ovat toisarvoisia, jos haluaa oppia jotakin todellisesta elämästä. Katu, kalja ja kannabis voivat olla nuorelle hyväkin oppikoulu, mutta ystävät kasvattavat sielua.

Jay on lähes kunnollinen naapurin poika, joka viettää vapaa-aikansa luuserijengissä. Jayn paras ystävä on pulassa ja häntä etsitään syyllisenä taposta. Jayn kunnia kasvaa luottamuksen kautta, hän ei vasikoi ystäväänsä, ei vaikka tulisi nyrkistä ja puukosta. Elokuvassa ystävyys pitää nuoret järjissään, mutta kaikki 16-vuotiaat eivät kasva aikuisiksi. Se, jolla ei ole ystävää, ei omista mitään.

© Showtime NetworksThe Good Humor Man on teinielokuva, jota ei ole kuorrutettu kermavaahdolla. Sen viattomuus nousee nuoruudesta ja 1970-luvusta, jolloin tytöt vielä panttasivat neitsyyttään ja poliisikoirat pelkäsivät ilotulitteita. Myös elokuvan melankoliset värit tulevat kolmenkymmenen vuoden takaa, ne korostavat nuoruuden varjoisten päivien tunnelmaa.

Tarkalleen Jayn tarina sijoittuu vuoteen 1976. Samana vuonna Yhdysvaltojen Good Humor -jäätelöautot poistuivat kaduilta jäätelön siirryttyä kulmakauppojen ja megamarkettien kylmäkaappeihin. Good Humor -brändi oli pitkään amerikkalainen symboli ydinperheelle ja onnellisuudelle. Mutta mikään hyvä ei kestä ikuisesti, varsinkaan jäätelö ja viaton nuoruus. Kestäisikö ystävyys?

* * *
Arvostelukäytännöt