Oppitunti elämästä

Näin The End of the Tourin vastoin minkäänlaisia odotuksia viime vuoden Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla. Oli hyvin selvää jo silloin, että tämä on yksi parhaimmista näkemistäni elokuvista koko vuonna. Indiehelmi, jota ei kannata jättää välistä.

The End of the TourElokuva kertoo Yhdysvaltain nykykirjallisuuden suurnimestä, David Foster Wallacesta (1962– 2008). Hänen pääteoksensa Infinite Jest oltiin juuri julkaistu ja hän oli päättämäisillään kirjakiertuettaan. Rolling Stone -lehden kulttuuritoimittaja David Lipsky haluaa tehdä artikkelin kirjailijasta ja viettää neljä päivää Wallacen seurassa. Elokuva on rakennettu Lipskyn mittavan haastattelun ja heidän lukuisten keskustelujensa ympärille.

Aloitteleva kirjailija Lipsky näkee Wallacessa esikuvan, mutta myös kilpailijan. Hän haluaisi samaan aikaan kysyä häneltä neuvoja ja kyseenalaistaa hänen maailmaansa. Lipsky lähtee matkalle löytääkseen vastauksia, mutta palaa kotiin päässään entistä enemmän kysymyksiä. Wallace ei ole helppo mies, eikä Lipsky toisaalta tyydy vähään.

The End of the TourWallace ei viihdy lehtien palstoilla tai julkisuudessa yleensä, oikeastaan hän kammoksuu koko ajatusta. Hänellä on samoja ajatuksia kuin useilla menestyneillä taiteilijoilla: kunpa voisin vain kirjoittaa kirjoja. Miksi taiteilijasta on tullut itsensä myyjä? Miksi taiteilijan on markkinoitava omaa itseään?

Elokuva pohjautuu Lipskyn haastattelun pohjalta kirjoittamaan kirjaan. The End of the Tourin markkinoinnissa on kerrottu, että dialogi on hyvin pitkälle näitä oikeita keskusteluja. Se saattaa selittää poikkeuksellisen vahvan ja ajatuksia herättävän käsikirjoituksen. Se ei haihattele, vaan matkaa suuren kirjailijan tajuntaan.

The End of the TourMainittavaa elokuvassa on myös Jason Segelin roolisuoritus mutkikkaana Wallacena. Pääosin hassuissa komedioissa nähty Segel osoittaa olevansa vakavasti otettava näyttelijä, jota toivottavasti nähdään myös jatkossa vakavan draamaelokuvan parissa. Jesse Eisenberg tekee myös yhden parhaista rooleistaan.

On sääli, että elokuva jäi lopulta niin vähälle huomiolle. Suomessa The End of the Tour ei päässyt edes teatterilevitykseen. Se saattaa tosin johtua myös siitä, ettei Wallace ole Suomessa kovin tunnettu kirjailija. Hänen romaanejaan ei ole suomennettu, ainoastaan yksi esseeteos ja novellikokoelma, joista ensimmäinen vasta vuonna 2012. Toisaalta uskon vahvasti elokuvan saavan ansaitsemansa arvostuksen ajan kanssa. The End of the Tour on oppitunti elämästä.

* * * *
Arvostelukäytännöt