Kalastaja Arne (Stefan Sauk) miehistöineen pelastaa mystisen kaunottaren Irenan (Izabella Scorupco) hukkumasta. Irenaa ja uponneen veneen kallista lastia jahtaavat itägangsreri Victor (Alexander Domogarov) ja sympaattisempi hämäräheikki Orlov (Klaus Maria Brandauer).

Sukeltelun kanssa elokuvalla on aika vähän tekemistä. Veden alle päästään vasta aivan lopussa. Liekö haluttu tavoitella nimen avulla Abyssin kaltaista eksotiikkaa? Arnella on vanhoja sukellustraumoja, joita väliin selvitellään pitkäveteisesti.

The Diver - sukeltaja on täysin yllätyksetön jännitys/toimintaelokuva. Actionpääjuonen lisäksi viritellään romanttista sivujuonnetta pääparin välille. Jos elokuvien katselu-ura on vasta nupullaan, niin tästä saattaa hyvällä tahdolla pystyä puristamaan itselleen elämyksiä. Mutta ei muuten.

Yllättävää on, että ruotsalaiset eivät filmialalla aina onnistukaan. Elokuva ei pysy oikein kasassa. Romanssi ja loppuratkaisun tapahtumat ovat heikosti motivoituja. Scorupco lähinnä mutristelee huuliaan vihaisena. Puolalaiset sterotyyppiroistot vahvistavat pelkoja ’idän uhkasta’. Musiikki ansaitsee erityismaininnan kotiuruilla äänitetyn kuuloisessa turpeudessaan. Ja Roxetten kappale kesken elokuvaa aiheutti lähes hysteerisen kohtauksen.

Kaksi naamaa The Diver - sukeltajalle. Ensiksikin tunnen lukkarinrakkautta kaljuuntuvia miesnäyttelijöitä kohtaan: Arne ei näytä perinteiseltä hollywoodheerokselta. Toiseksi Kjäll Vassdalin kuvaamat ruotsalaissaariston maisemat ovat hienoja. Brandauer hoitaa osansa rutiinilla, mutta hyvin. Niin, ja Jarmo ’kivenpyörittäjä’ Mäellä on pikkurooli rumana henkivartijana.

* *
Arvostelukäytännöt