Ranskalaista miamiviceilyä

Amerikkalaisia toimintaelokuvia jaksetaan apinoida Ranskassakin. Pohjolan levitykseen kummallisen Step on It! nimen saanut Gomez & Tavares on lainailua sen suuremmin peittelemättä niin Quentin Tarantinon, Guy Ritchien kuin Michael Baynkin toiminnallisista rikosleffoista: kuvakulmat vilkkaavat, leikkaaja on kärsinyt keskittymishäiriöstä, läppä lentää, aseet laulavat ja väkivaltaa piisaa – sivussa tietysti tirkistellään naisten etu- ja takamuksia sekä puhutaan vellavia.

© Scanbox EntertainmentJoissakin yhteyksissä tätä elokuvaa on luonnehdittu komediaksi ja sen pääosissa nähdään kaksi ranskalaista "koomikkoa" Stomy Bugsy ja Titoff, joista ensiksi mainittu on ansioitunut hip hopin ja jälkimmäinen television saralla. Mistään rikoskomediasta ei kuitenkaan ole kysymys, vaan Step on It! on pääosin tuimaa toimintaa, eikä pari letkeää sutkausta tai kummallista ilmettä tee siitä humoristista.

Elokuva muistuttaa Miami Vicea. Pääosaparin muodostavat vaalea naistenmies Tavares (Titoff) ja musta mutrusuu Gomez (Bugsy). On korruptiota, järjestäytynyttä rikollisuutta, takaa-ajoa autoilla ja veneillä, ja mikä silmiinpistävintä, poliisismiehillä ei ole rahasta puutetta. Tarina on mitäänsanomattoman heppoinen ja hahmot väsyttäviä stereotyyppejä. Maitonaamainen Titoff ei vakuuta ja hänen rinnallaan hiphoppari Bugsyssa on karismaa ja luonnetta.

Amerikkalaisen kuva- ja äänimaailman melskeessä elokuvan arvomaailma on selkeästi vähemmän amerikkalainen. Siinä missä Jenkkilän tuotoksissa kirkasotsainen hyvyys ja moraalinen selkäranka kaivetaan aina viimeistään loppumetreillä esille, ranskalaiselokuvassa poliisit säilyvät tahraisina tappiin asti ja asiasta väännetään viimeiseen repliikkiin jopa kyynistä vitsiä: kun lahjusten otolla on poliisina tienattu tarpeeksi, voi rahat sijoittaa kampanjointiin ja ryhtyä poliitikoksi. Tästä kyynisestä järjenhivenestä elokuva saa ylimääräisen pisteen.

* *
Arvostelukäytännöt