Lattea koulukomedia

Jos elokuvan ohjaaja ei halua omaa nimeään elokuvan krediitteihin, on syytä epäillä levitykseen päätyneen leikkausversion edustavan jonkun muun kuin ohjaajan näkemystä. Usein kyse on ohjaajan ja tuottajan tai tuotantoyhtiön välisistä mielipide-eroista.

Stay Cool – takaisin koulunpenkille (2009) on pääosaa esittävän Mark Polishin käsikirjoittama ja hänen identtisen kaksoisveljensä Michael Polishin ohjaama komedia. Se on Polishin veljesten kuudes yhteinen elokuva, mutta ensimmäinen, jossa ohjaajaveli on käyttänyt pseudonyymiä Ted Smith.

Stay CoolTarina kertoo nelikymppisen Henry McCarthyn (Mark Polish) paluusta kotiseudulleen. Newyorkilaistunut nörtti on kirjoittanut omaelämäkerrallisen romaanin omista kouluajoistaan ja kutsutaan pitämään valmistujaispuhe entisen koulunsa uusille ylioppilaille. Kotipaikkakunnalla asuvat edelleen miehen vanhemmat, parhaat kaverit sekä kouluaikojen ihastus Scarlett (Winona Ryder).

Koulun suosituimpiin tyttöihin kuulunut Scarlett ei aikoinaan vastannut luokkatoverinsa tunteisiin, mutta nyt hän on jättänyt isottelevan jalkapalloilijapoikaystävänsä ja kiinnostuu miehistyneestä ja menestyneestä Henrystä. Myös uuden sukupolven teinikuningatar Shasta (Hilary Duff) alkaa liehitellä koulun käytäviltä inspiraatiota etsivää juhlapuheenpitäjää.

Kaupunkilaistuneen uraohjuksen paluu takapajuiselle kotiseudulle on yksi amerikkalaisten elokuvien ja tv-sarjojen vakioaiheista. Monet indie-komediat ovat onnistuneet varioimaan aihetta raikkaasti sen kuluneisuudesta huolimatta. Esimerkiksi Zach Braffin sympaattisessa Garden State -elokuvassa (2004) kotiinpaluuta kuvattiin hauskasti ja liikuttavasti.

Stay CoolPolishin veljekset eivät kuitenkaan onnistu tuomaan teeman käsittelyyn mitään uutta. Stay Cool yrittää kuvata sitä, miten ihmiset taantuvat vanhoihin rooleihinsa tavatessaan koulutovereitaan, vanhempiaan, aikuistuneita lapsiaan sekä entisiä opettajiaan tai oppilaitaan. Tämän se tekee turhauttavan pintapuolisesti ja kuluneita kliseitä toistaen. Elokuvan dialogi on tylsää, eikä siinä ole yhtäkään yksittäistä, merkityksellistä repliikkiä.

Mark Polish on näyttelijänä niin poissaoleva, että katsojan on vaikea oppia erottamaan hänen huomaamatonta Henryään statisteista. Sivuosien esittäjät ylinäyttelevät kompensoidakseen käsikirjoituksen latteutta. Viime vuosina pelkissä b-luokan elokuvissa nähty Winona Ryder pelastaa karismallaan sen mikä pelastettavissa on.

Elokuvan musiikki on räikeässä ristiriidassa haetun indie-tunnelman kanssa. Soundtrackilla kuullaan pari pirteää kasarihittiä, mutta enimmäkseen ääniraita koostuu tympeästä instrumentaalihevistä.

*
Arvostelukäytännöt