Kiivasta kiihkoa ranskalaiseen malliin

Nathalie on hämyisen stripteasebaarin tanssija, Sandrine tienaa elantonsa samaisen paikan baarimikkona. Baarin keski-ikäinen ja pahasti pöhöttynyt isäntä haluaisi nuorten ja kauniiden naisten tarjoilevan asiakkailleen muutakin kuin silmänruokaa. "Ottakaa tai jättäkää." Ranskattaret kieltäytyvät kunniasta ja saavat lopputilin. Lopputilin seurauksena naiset ystävystyvät ja alkavat janota parempaa elämää. Alkaa häikäilemätön ja laskelmoitu ajojahti tähtäimessä maine, kunnia ja arvostus, tulilinjalla vastakkaisen sukupuolen edustajat. Persoonattomat pukumiehet ovat vain pahvisia maalitauluja vaikutusvallan, himon ja kylmien tunteiden ammuntaradalla. Ammuksina Nathalie ja Sandrine käyttävät seksiä.

© 2002 Centre National de la Cinématographie (CNC)Salaiset leikit tihkuu erotiikkaa, eikä paljasta pintaa säästellä. Lukuisista seksikohtauksista, orgioista ja elokuvan viljelemästä voyerismista huolimatta Salaiset leikit ei kuitenkaan luiskahda pornon puolelle, vaan pysyttelee ranskalaisena älykkäänä erotiikkana. Nathalie ja Sandrine eivät ole objekteja, vaan pikemminkin subjekteja ja lempeitä versioita Virginie Despentesin Pane mua -elokuvan (Baise-moi, 2000) sankarittarista. He tietävät, mitä haluavat, ja ottavat sen keinolla millä hyvänsä. Elokuvan henkilöhahmot ovat monikerroksisia, mutta seksi sitä vastoin pinnallista. Salaisten leikkien naisten ja miesten väliset suhteet pysyvät lasimaisen etäisinä ja epätodellisina kuin Michael Haneken Pianonopettajassa (2001) tai Stanley Kubrickin Eyes Wide Shutissa (1999).

Tässä elokuvassa seksin kyllästämän pinnan alla on kuitenkin muutakin, ja juuri siinä piilee sen juju. Elokuvassa on ammuksia paljon muuhunkin kuin pelkkään seksiorgiapätkään. Seksi ja erotiikka yhdessä häikäilemättömyyden kanssa ovat tehokas ase, joka paljastaa nyky-yhteiskunnan kylmyyden, pinnallisuuden ja lyhytnäköisyyden. Jokaisella laukauksella on seurauksensa, joista tähtäimen läpi tiirailevan ampujan on kannettava vastuunsa.

© 2002 Centre National de la Cinématographie (CNC)Elokuvan ohjannut Jean-Claude Brisseau on pitkän linjan ammattilainen. Hänellä on kokemusta niin käsikirjoittajan, tuottajan, leikkaajan kuin näyttelijänkin työstä sekä television että elokuvan puolelta. Vankka kokemus tuo elokuvaan varmaa ja määrätietoista otetta. Brisseaun käsissä pääosin televisiosta kokemuksensa hankkineet nuoret näyttelijät tekevät työnsä hyvin, ja Salaiset leikit sai kunnian tulla valituksi elokuvalehtien aateliin kuuluvan Cahiers du cinéman vuoden 2002 parhaaksi. Lisäksi Brisseau palkittiin elokuvan ohjauksesta Ranskan kulttuuripalkinnolla Cannesin filmifestivaaleilla.

Salaiset leikit näyttäytyy aivan varmasti monelle pintaa syvemmälle katsomaan vaivautumattomalle pelkkänä eroottisena elokuvana. Mutta tant pis! Kun heppoisia pahvimaaleja ammutaan lähietäisyydeltä haulikolla, ei pieneltä tuholta säästytä. Oikeanlaisen tähtäimen läpi katsottuna elokuvan maailma kuitenkin näyttäytyy varsin toisenlaisena.

* * *
Arvostelukäytännöt