Täydellinen independent-elokuva

"WANTED: Someone to go back in time with me. This is not a joke. You´ll get paid after we get back. Must bring your own weapons. Safety not guaranteed. I have only done this once before."

Darius (Aubrey Plaza) työskentelee harjoittelijana Seattlessa sijaitsevan lehden toimituksessa, ja kaipaa haasteita, jotta voisi näyttää kykynsä ja päästä oikeaksi toimittajaksi. Tilaisuus koittaakin kun kokenut mutta leipääntynyt ja kyyninen toimittaja Jeff (Jake Johnson) ottaa Aubreyn ja intialaistaustaisen, niin ikään lehdessä harjoittelijan statuksella olevan Arnaun (Karan Soni) mukaansa juttumatkalle rannikon pikkukaupunkiin. Nuoret ovat innoissaan päästessään tekemään kiinnostavaa juttua omituisesta lehti-ilmoituksesta, jossa haetaan matkaseuraa menneisyyteen.

Safety Not GuaranteedPerille päästyään Darius huomaa, että Jeffiä ei niinkään kiinnosta jutun teko, vaan pikkukaupungissa yhä asuva, hiertämään jäänyt ensirakkaus. Jeff onkin ottanut harjoittelijat mukaansa lähinnä tekemään kaikki työt. Kokematon, ujo ja arka Arnau ei uskalla kunnolla poistua hotellista, joten itsenäinen ja toimelias Darius alkaa jäljittää ilmoituksen jättänyttä henkilöä. Aubrey Plaza tekee hienon roolityön Dariuksena, joka on elokuvan sankaritar sanan vanhahtavassa ja hienossa tarkoituksessa.

Dariukselle selviää, että ilmoituksen takana on Kenneth (Mark Duplass), paikallisen marketin tavaroiden hyllyttäjä, ja omasta mielestään aikakoneen keksijä. Kenneth vaikuttaa kajahtaneelta mutta harmittomalta ja oikeastaan aika mukavaltakin. Darius haluaa uskoa Kennethiä, mutta Jeff näkee tämän vain lähinnä hauskan jutun aiheena. Mutta mitä haluavat mustapukuiset miehet, jotka myös ovat Kennethin kintereillä? Ovatko firman" miehet kiinnostuneita aikakoneesta?

Safety Not GuaranteedAluksi etäinen ja itsekeskeinen Jeff alkaa sulaa ja löytää itsestään välittävän ja inhimillisen puolen. Hän yrittää auttaa Arnauta pääsemään poikuudesta ja ujoudesta eroon, ja ymmärtää itsekin kaipaavansa aikakonetta, jolla matkustaa nuoruuteensa. Järjetön päihteiden käyttö tarjoaa eräänlaisen oven nuoruuteen. Aikamatkustajan ongelmat eivät näyttäydy tällä kertaa niinkään teknisinä vaan inhimillisinä. Näyttää siltä, että menneisyyteen halutaan paeta lähinnä nykyisyyttä. Varsinkin Kenneth osoittautuu varsin traagiseksi hahmoksi.

Sundancen elokuvafestivaalista, jonka kautta tämäkin elokuva on kierrätetty, on tullut jo lähes synonyymi pienimuotoisille ja tarinavetoisille, usein komediallisille draamoille, jotka yleensä ovat pienellä budjetilla toteutettuja ja mahdollisimman itsenäisiä tuotantoja. Näissä elokuvissa pientä budjettia kompensoi hyvä käsikirjoitus ja tarinavetoisuus, inhimillinen ote kerrontaan, loistavat näyttelijäsuoritukset sekä koko tuotantotiimin vahva usko omaan tekemiseensä. Kun ei ole liikaa rahaa, on homma pidettävä simppelinä, ja hyvä niin. Hyvä esimerkki tästä oli indie-hitti Little Miss Sunshine (2006), jonka taustalta löytyvä tuotantoyhtiö on tuottanut myös Safety Not Guaranteedin.

Safety Not GuaranteedSafety Not Guaranteed -elokuvaa on vaikea kategorisoida, sillä se ei ole selkeästi komedia, draama eikä varmasti scifiäkään, vaan kaikkea näitä ja enemmän kuin osiensa summa. Se on täydellinen independent-elokuva, ja vahva osoitus siitä, että amerikkalaisella elokuvateollisuudella on yhä homma hallussa. Elokuvaa voisi kuvailla vaikkapa sanoilla hauska, nyrjähtänyt, sydämellinen, omintakeinen, inhimillinen, koskettava – ja miellyttävän lyhyt kestoltaan. Elokuva on myös niin hyvin tehty, toimiva ja kompakti kokonaisuus, että sen kerronta soljuu pakottomasti ja vaivattomasti, töksähtämättä turhan realismin karikoihin. Safety Not Guaranteed on kuin henkäys raikasta ilmaa.

Elokuvassa aikakoneen keksijää Kennethiä näyttelevä Mark Duplass on veljensä Jayn kanssa tuottanut, ohjannut ja käsikirjoittanut independent-elokuvia, kuten Jeff, Who Lives at Home (2011) ja Cyrus (2010), jossa nähtiin pääosassa inhimillisellä otteella tehdyn komedian nykynero John C. Reilly. Duplass on näytellyt omissa elokuvissaan ennenkin, ja on myös yksi Safety Not Guaranteedin tuottajista, kuten on myös käsikirjoituksesta vastaava Derek Connolly sekä ohjaaja Colin Trevorrow. Connolly ja Trevorrow siirtyvät seuraavaksi isompaan liigaan elokuvassa Jurassic World, joten miesten kyvyt on huomattu Hollywoodissakin. Toivottavasti herrat takovat miljardi taalaa ja rahoittavat niillä lisää tällaisia mainioita hyvän mielen elokuvia.

* * * *
Arvostelukäytännöt