Rahasta asiaa

Neljän naisen kaveriporukassa löytyy yksi erittäin rikas, kaksi kohtalaisen varakasta ja sitten on se yksi musta lammas, jolla ei ole rahaa, joka siivoaa taloja työkseen, keräilee kosmetiikkatuotenäytteitä ja polttelee vielä pilveäkin. Sitten kauhistellaan, että miten joku voi elää niin, vaikka omakin elämä on mukamas ihan pielessä kaikesta siitä rahasta huolimatta.

Mark Lipson - © 2006 Sony Pictures ClassicsElokuvan kohtaus, jossa se sikarikas pohtii olisivatko he sen köyhän kanssa ystäviä jos tapaisivat vasta nyt, osuu kyllä kohdilleen. Missään maailman tilanteessa eivät nämä naiset todellakaan olisi ystäviä, olisivat he sitten tavanneet 15 vuotta sitten tai nyt. Uskottavuus on mennyt jo alkuasetelmassa, joten mitä siitä nyt enää elokuvaa tekemään. Henkilöhahmoista, ehkä Frances McDormandin Janea lukuun ottamatta, puuttuu sielu, eikä heidän tekojensa motiivit välity mitenkään katsojalle asti.

Mark Lipson - © 2006 Sony Pictures ClassicsHyvistä näyttelijöistä huolimatta tämä käsikirjoituksen tyhjyys vie elokuvan hunningolle jo siis ihan alkuunsa. Jennifer Anistonkin pääsi hyvin liikkeelle Frendit-imagostaan esimerkiksi elokuvassa Kiltti tyttö (The Good Girl), mutta tällaiset tekeleet vievät hänet kyllä tuota pikaa takaisin pelkäksi hiusikoniksi. Catherine Keenerin ja Frances McDormandin kaltaiset huippunäyttelijätkin vain haaskaavat aikaansa, tai kenties kasvattavat tilipussiaan, mokomassa turhuudessa.

Kaikki ovat olevinaan niin pirun surkeita suhde-, työ- tai ikäkriisien vaivatessa, mutta lopulta ne, joilla on eniten rahaa, ovat myös kaikkein onnellisimpia. Rahalla saa ja hevosella pääsee, ja vaikka kaikki muut maailmassa hylkäävät, niin maksettu apu ainakin välittää. Siinäpä meille opetusta kerrakseen.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,5 / 4 henkilöä