Ilman Tukholma-syndroomaa

Nykyään lakkaamatta työskentelevä Bruce Willis pysähtyi tekemään jännitystrilleriään Panttivanki matkalla Die Hard 4:n kuvauksiin tai niin ainakin aikanaan tiedettiin uutisoida. Panttivangista tuli kuitenkin yllättävän jämäkkä kuvaus pankkivankineuvottelijan kujanjuoksusta. Willis on näissä kärsineen poliisin rooleissa kuin kotonaan, kuten esimerkiksi vuoden 1991 Viimeisessä partiopojassa, joten miksi muuttaa toimivaa kaavaa, kunhan ei toista sitä liian usein.

Columbia TriStar Nordisk Film DistributorsWillis esittää entistä panttivankineuvottelijaa Jeff Talleya, joka muuttaa perheineen entistä elämäänsä pakoon kalifornialaisen pikkukaupungin sheriffiksi. Pian mies joutuu kuitenkin kokemaan vanhoja verkkojaan tehokkaana panttivankineuvottelijana, kun eristäytyneen liikemiehen (Kevin Pollak) salaperäisessä talossa syttyy vahingossa kidnappausdraama.

Ohjaaja Florent Siri, joka on aiemmin vaikuttanut lähinnä ranskalaisessa toimintaelokuvamaailmassa, tekee työtään rutiininomaisesti omien rahkeidensa mukaan ja antaa päätähtensä hallita jokaista kohtaustaan ja Willis miltei niissä kaikissa esiintyykin. Missään vaiheessa ei jää epäselväksi, kenen ehdoilla ja tähtikulttia pönkittäen Panttivanki on tehty.

Columbia TriStar Nordisk Film DistributorsElokuvan pelastaa Doug Richardsonin (Die Hard 2, Monery Train, tuleva Die Hard 4) kokeneella otteella laatima käsikirjoitus, joka perustuu Robert Crais’n samannimiseen bestselleriin. Tarinan harmaina eminensseinä nimittäin lymyilevät salaperäiset liikemiehet, joiden mystisyys antaa Panttivangille juuri sen mausteen, joka kampeaa elokuvan ison budjetin actionmassasta sinne paremmalle puolelle.

Dvd-painoksen ekstroina ovat ne tavalliset vaatimattomat eli dokumentti elokuvan teosta, trailereita sekä poistettuja ja pidennettyjä kohtauksia.

Tavanomaisista kliseistään, kuten ylimielisistä ja räkänokkaisista maailmanomistajateineistä, huolimatta Panttivanki on täysin tyydyttävää lauantai-illan toimintaviihdettä, joka nautitaan sellaisenaan rasvaisen ruoan ja oluen – ei viinin – kanssa. Tunnelmaan pääsee mukavasti jo omintakeisten alkutekstien aikana.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 4 henkilöä