Taattua laatua

Kauhuelokuva eleli voimissaan erityisesti 1970-luvulla. Yliluonnolliset ilmiöt ja hengelliset asiat tarjosivat elokuvan tekijöille hedelmälliset lähtökohdat mitä moninaisimmille skenaarioille. Menneen vuosikymmenen tunnetuimpia kauhuelokuvia ovat Manaaja, Ennustus ja Carrie. Aihepiirin tiimoilta tehtiin lukuisa määrä muitakin laadukkaita kauhuelokuvia, joissa tarina ja draaman kaari synnyttivät todellista katsomisjännitettä. Sittemmin kauhuelokuva on muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta taantunut rypemään teinihöröttelyjen puistattaviin pohjamutiin.

Brian De Palma on kunnostautunut juuri jännitys- ja kauhuelokuvien saralla, lukeutuuhan miehen arvostetuimpiin töihin juuri edellä mainittu Carriekin. Vuonna 1978 valmistunut Pahan voima ei nouse Palman parhaimmistoon, mutta laadukkaana ja tyylikkäänä teoksena se lunastaa kyllä paikkansa aikansa kauhukuvastossa.

© 1978 20th Century FoxElokuvassa valtion ex-agentti (Kirk Douglas) etsii kidnapattua poikaansa yliluonnollisia kykyjä omaavan tytön avulla. Tarinassa yhdistetään agenttitarinan ja kauhutrillerin aineksia kohtalaisen onnistuneesti. Henkilöistä rakennetaan kerronnan avulla mielenkiintoisia ilman turhia selittelyjä ja alleviivauksia. Tarinan hienovarainen eteneminen pysähtyy välillä liikaakin, eikä elokuva saavuta parhaimpien aikalaistensa kaltaista maagisuutta.

© 1978 20th Century FoxValitettavinta on kuitenkin se, että nykypäivänä on kunnon kauhun ystävien turvauduttava kauppojen hyllyiltä löytyviin vanhojen elokuvien uudelleenjulkaisuihin, kun nykytuotanto on hukannut tyystin kauhun tyylikkäät perinteet. Katsomisjännite ja -nautinto tulevat maanisesta tunnelmasta, eivätkä suinkaan väkivaltakarkeloista, efekteistä ja huumorista. Pahan voima takaakin peruslaadukkaan jännäri-illan, vaikka suuria elämyksiä se ei kykenekään tarjoamaan.

DVD / kuva 16:9 Anamorfinen Widescreen 1.85:1; ääni: Dolby Surround; tekstitetty; ekstrat: traileri ja kuvagalleria.

* * *
Arvostelukäytännöt