Pienimuotoisesti kauhusta

Toisinaan Yhdysvalloistakin putkahtaa suurten studioiden ulkopuolelta massalevitykseen pienen sekatavarakaupan oloisia kuvauksia ihmisen kauhunhetkistä eri tilanteissa ja luonnon armoilla. Toisin kuin pimeässä metsässä kuvattu yllätyshitti Blair Witch Project pomppivine kamerakulmineen, tämä tiivistunnelmainen kertomus kahdesta ihmisestä keskellä autiota valtamerta seuranaan vain hait pitää otteessaan viimeiseen sekuntiinsa saakka. Ehkä siksi, että ihmiset voivat helposti samaistua Open Waterissa kuvattuun tilanteeseen, jossa oman kropan alapuolella on syvää vettä ja ties minkälaista elukkaa ja eliötä. Hyi olkoon!

Laura Lau - © 2004 Lions Gate Films / ScanboxOpen Water on käytännössä ohjaaja-kirjoittaja Chris Kentisin ja hänen vaimonsa Laura Laun sekä heidän tuntemattoman pääosaparinsa Blanchard Ryan ja Daniel Travisin viikonloppuprojekti, joka kuvattiin minimibudjetilla ja käsivarakameralla oikeiden haiden keskellä veneessä kelluen. Tämän huomioon ottaen elokuva on hämmästyttävän selkeä ja tiivistunnelmainen trilleri pariskunnan kohtalonhetkistä. Jännitys on pienimuotoisuudestaan huolimatta, tai ehkä juuri siksi, ajoittain todella kihelmöivää.

On tietenkin hienoa, että elokuvalle on löytynyt maailmanlaajuinen levittäjäkonsepti sillä tällaisten aidolla tunteella tehtyjen jenkkielokuvien näkeminen tekee toisinaan todella hyvää. Open Waterin ja sen eurooppalaisten pikkuleffakaimojen, esimerkiksi kaikkien suomalaisten, ongelmana on kuitenkin aina niin kehutun pienimuotoisuuden korostaminen. Kysymyshän on yksinkertaisesti vain siitä, että rahaa ei ole ollut tarpeeksi. Katsojan elokuvakokemus jää väistämättä jotensakin puolitiehen. Tässäkö kaikki?

Dvd:n lisämateriaalit eivät elokuvakokemusta laajenna, sillä ne ovat linjassa elokuvan pienimuotoisuuden kanssa. Tylsässä haastatteluosuudessa pääpari ja ohjaaja istuvat ja kertovat elokuvan teosta. Tekijöiden vielä kovin vaatimattomien ansioluetteloiden listaamisessa ei ole mielenkiintoa, ja traileri erottuu muista ekstroista ainoastaan siksi, että sen tarkoitus oli aikoinaan myydä elokuvaa. Loput täytteet ovat täysin turhia ja väkisin väännettyjä.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,2 / 5 henkilöä