Valloittamisen hinta

Vuorikiipeilystä kertovat elokuvat ponnistavat huipulle tai putoavat pohjalle kiipeilykohtauksillaan. Kun joku tunnettu Hollywood-tähti ähisee paperimassalavasteissa, kuten Sylvester Stallone Cliffhangerissa, on elokuvaan vaikea suhtautua riittävällä vakavuudella.

NordwandSaksalaisessa North Face -elokuvassa kiivetään sen verran antaumuksellisesti, että elokuva kurottaa huipulle varsin mallikkaasti. Tositapahtumiin pohjaava tarina kertoo Sveitsin Alpeilla sijaitsevan Eiger-vuoren pohjoisrinteen valloitusyrityksestä vuonna 1936. Kiipeilykohtauksiin on panostettu, mikä antaa elokuvalle tarvittavaa nostetta historiallisten draamojen harmaassa massassa.

North Face on mielenkiintoinen myös siksi, että se kuvaa ja kertoo natsiajan Saksasta ilman totuttuja moralisoivia painotuksia, joissa saksalaiset tavataan nähdä vain nöyrinä Führerin palvelijoina. North Facessa natsiaika on vain tarinan tapahtuma-aika. Pahamaineiselle Eigerin pohjoisrinteelle suuntaavat nuoret miehet lähtevät matkaan oman itsensä nimissä, eivät kolmannen valtakunnan.

NordwandToki kysymys on kilpailusta ja kansallisesta ylpeydestä, sillä kuulua pohjoisrinnettä yrittävät valloittaa muutkin kuin saksalaiset. Kilpailuasetelma kulminoituu ennen kaikkea Eigerin juurella sijaitsevaan hotelliin, jossa vieraat seuraavat drinkkilasit kädessä kaukoputken välityksellä kiipeilijöiden etenemistä kuin konsanaan urheilukilpailuja. Jyrkällä vuorenrinteellä ihmisyys ajaa kansallisuuden ja aatteen edelle, sillä tässä lajissa henki on kirjaimellisesti ohuen nyörin ja yhteispelin varassa.

NordwandNäkökulman vaihtelu kiipeilijöiden ja heitä seuraavan yleisön välillä lisää dramatiikkaa ja parantaa kerronnan dynamiikkaa. Mistään henkeäsalpaavasta kilpajuoksusta ei ole kysymys, mutta jännite kantaa hyvin läpi elokuvan. Historiallisesta perspektiivistä kunnioitusta herättävät erityisesti kiipeilijät, sillä heidän varusteillaan tuskin kovinkaan moni nykyinen veikkagustafsson ryhtyisi yrittämään minkään takapihan kukkulaa suuremman nyppylän valloittamista.

Saksalaisella täsmällisyydellä lopputulos on teknisesti huolellinen mutta samalla kokonaisuutena persoonaton. Ilman kiipeilyn tuomaa intensiteettiä North Face olisi varsin tavallinen historiallista tapahtumaa kuvaava elokuva.

* * *
Arvostelukäytännöt