Jackson ja Spacey vastakkain

Neuvottelijan katsomiseen löytyy tasan kaksi syytä: Samuel L. Jackson ja Kevin Spacey. Herrat ovat sivuosarooleillaan vetäneet monta keskinkertaista tekelettä suosta ja toisaalta kruunanneet joitain mestariteoksia. Unelmakaupungin kiiltokuvatähtien rinnalla Jackson ja Spacey ovat monipuolisia näyttelijöitä, joilta on lupa odottaa muutakin kuin vanhojen kliseiden toistoa. Kuinka pitkälle kahden navan väliin viritetty toimintapätkä kuitenkaan venyy?

The Negotiator / Neuvottelija - © 1998 Monarchy EnterprisesSamuel L. Jackson on neuvottelija, mies, joka lähetetään pahimpiinkin kidnappaustilanteisiin hoitamaan homma kotiin. Poliisikollegat eivät niele kakistelematta hurjapään sivulliset vaarantavia tempauksia. Kuumakallen neuvottelutaidot joutuvat koetukselle, kun hänet lavastetaan syylliseksi etsiväparinsa murhaan. Poliisien kassan puhaltamisesta syytetty Jackson päättää hyökätä suden pesään ja ottaa syyllisiksi epäilemänsä poliisit panttivangiksi. Syyttömyyttään todistavan neuvottelijan pattitilannetta lähetetään ratkaisemaan toinen neuvottelija, Kevin Spaceyn esittämä kylmän viileä analyytikko, joka välttää toimintaan ryhtymistä viimeiseen asti.

Kahden neuvottelijan kohtaamisessa ja keskinäisessä köydenvedossa on sähköä ilmassa. Kissa-hiiri-leikki muuttaa muotoaan pelin edetessä, ja saalistetusta tuleekin saalistaja. Neuvottelijat bluffaavat toisiaan minkä kerkiävät, ja mielenkiinto syntyykin siitä, kuinka kahden ammattivalehtelijan kantti kestää kamppailussa järjestelmän sisälle soluttautuneita mätäpaiseita vastaan.

The Negotiator / Neuvottelija - © 1998 Monarchy EnterprisesParhaimmillaan Neuvottelija pystyy tarjoaman aivan kelpoa toimintaviihdettä, jonka pääpaino on mäiskeen ja mättämisen sijaan henkilöissä. Siis periaatteessa juuri niin kuin pitääkin. Mutta Neuvottelija olisi paljon kiinnostavampi elokuva, jos Jacksonin syyttömyys ei olisi alusta alkaen niin selvää. Sankarirooliin pakotetun Jacksonin kamppailu olisi paljon kutkuttavampaa ilman ennalta arvattavaa todistelua syyttömyydestä. Sekä panttivankien että piirittävien poliisien sisäisten suhteiden kiristymisestä ja syyllisen etsimisprosessista olisi voinut saada paljon enemmän irti kuin mihin nyt on päästy. Asetelman jännittävyys pitää kyllä katsojaa kohtuullisen hyvin pihdeissään, mutta kun niin paljon parempaankin olisi ollut mahdollisuuksia...

Mutta kumpi lopulta vetää pidemmän korren näyttelijöiden kaksinkamppailussa? Ehkä Kevin Spacey, sillä hänen roolisuoritustaan eivät rasita ne maneerit, joita Jackson joutuu latelemaan kovan mustan kytän roolissaan. Sanaseppona kirouksia ilmoille päästelevät mustat miehet kun kuuluvat Hollywoodin toimintaelokuvan vakiohahmoihin.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,3 / 4 henkilöä