Ehkä elokuvasta kertoo jotakin se, että en juurikaan muista eilisiltana katsomaani Alastonta kaupunkia ryhtyessäni nyt kirjaamaan mietteitäni arvostelun muotoon. Tai muistan sentään jotakin: pikakelausnäpyskää tuli painettua kertaan jos toiseenkin. Ehkä se selittää unohduksen armeliaisuuden. No asiaan: Alaston kaupunki on siis tuikitavallista tusinatavaraa, tv-elokuva, joka ei herätä sen kummempia intohimoja ylistyslauluihin tai valitusvirsiin. Se on kevyellä arsenaalilla toimiva räpellys, jonka voi unohtaa taustameluksi huoneen nurkkaan ja johon voit hypätä vaivatta kyytiin parinkymmenenkin minuutin unholan jälkeen. Tv- elokuvana se on varsin harmiton, mutta videopuotiin matkaamisen kuluneen ajan ja muutaman killingin uhraamisen arvoinen se ei ole.

Pikaisen, videon kannesta kerratun muistiinpalautuksen jälkeen, voin hyvällä omallatunnolla todeta elokuvasta! Juoni on tilkkutäkki, minne on tungettu tukahtumiseen asti jos jonkinlaista juonenkäännettä ja tiukkojen tilanteiden tynkiä. Kuluneelta saksalaiselta tv-dekkarilta näyttävä kyttä nro 1 yrittää elokuvassa selvittää kuka on laittanut tappajan vähemmistöryhmään kuuluvan partnerin kyttä nro 2:n perään. Tappaja on tietenkin kyttä nro 2:n lapsuudentoveri, joka kantaa kaunaa kyttä nro 2:lle teinirakkauden varastamisesta. Ja jotta tehtävä ei olisi liian nopeasti ratkaistavissa, "alastomaan kaupunkiin" saapuu Amerikan sydänmailta viattomuutta hohkaava naistutkapari, joka saattaa itsensä elämää suurempaan ahdinkoon alta aikayksikön. Ja sitten seurataan neljän hengen välillä päättömältä näyttävää kohellusta parin päivän ajalta lopun häppyendiin.

Ei Alaston kaupunki kuitenkaan mikään pohjanoteeraus ole. Olen nähnyt turhankin monta kovalla rahalla tehtyä valtavirtaelokuvaa, jotka häviävät tälle tv-leffalle tavalla tai toisella. Karu ja elvistelemään pyrkimätön(kin) ote tuotti kaapelikanavilla ilmeisesti sen verran voittoa, että jopa jatkoon heltyi fyffeä. Pika pikaa ykköstä seurannut Naked City: A Killer Christmas (1998) ei kuitenkaan lupaa ainakaan otsikoltaan mitään hengenjättiläistä jatko-osaksi - eli sama taattu linja jatkuu. Voin vain ehdottaa: odottakaa, että Alaston kaupunki saa ensi-iltansa omimmassa ympäristössään, eli siis tv-lähetyksessä.

* *
Arvostelukäytännöt