Melkein päästään alkuun, mutta ei…

Koomikko Albert Brooks ponnahti amerikkalaisyleisön tietoisuuteen vuonna 1975 - samalla trampolinilla kuin monet aikalaisdiletantit ja tulevat kuuluisuudet: Dan Aykroyd, John Belushi, Chevy Chase ja Andy Kaufman. Tv-show Saturday Night Live näytti suuntaa elokuville. Ensimmäistä kertaa Brooks kokeili ohjaajana vuonna 1979. Tähän mennessä hän on näytellyt kuudessatoista elokuvassa, joihin lukeutuu kuusi hänen itse ohjaamaansa komediaa. Parisuhteen problematiikka, jenkkiläinen yhteiskunta ja showbisnes ovat avainaiheita Brooksin töissä, joiden pohjalta ohjaajaa on luonnehdittu länsirannikon Woody Alleniksi. Heh. Brooksin tuorein ohjaus Muusa - 97 minuuttia mitäänsanomatonta ja ponnetonta tyhjänkäyntiä - on olevinaan itseironinen ja satiirinen elokuva. Ketään tai mitään ei kuitenkaan oikeasti kritisoida. Tarina pyörii Hollywoodin elokuvateollisuuden ympärillä, kauheassa pintamaailmassa, jossa kaikki haluavat menestyä. Hyvän alun jälkeen homma läsähtää.

… ihan.

Albert Brooks on mies, josta ei koskaan tullut tähteä. Yksi Oscar-ehdokkuus, eikä sitäkään kukaan muista. Hollywoodilaisittain hän lienee jonkinnäköinen älykkö, hahmo, joka välillä tulee ja tekee "nokkelan, ironisen ja romanttisen komedian". Kovia tähtiä saadaan mukaan silloin kun saadaan. Öhöm!

Muusan päähenkilö Steven Phillips (häntä näyttelee Brooks) on elokuvia pitkään käsikirjoittanut mies, josta ei koskaan tullut isoa nimeä. Yksi Oscar-ehdokkuus, eikä sitäkään kukaan muista. Hän kärsii luomisvoiman hiipumisesta (kuin myös Brooks, jolla sitä ei tosin koskaan ole ollutkaan). Onneksi hänen paras ystävänsä, Oscar-palkittu Jack (Jeff Bridges) kertoo ihmeellisen tarinan. Hänellä on naistuttu, joka on ihan oikea muusa. Tiedäthän, Zeuksen yhdeksän tytärtä olivat muusia… Joka tapauksessa, hengailu muusan kanssa voi palauttaa luomisvoiman ja tuottaa uusia ajatuksia. Niinpä tämä muusa (Sharon Stone) sitten luovuttaa aikaansa Stevenille, jonka kannalta asiassa on vain yksi ongelma: muusat ovat persoja kauneudelle. Pitää ostaa timantteja, koruja, vuokrata hotellihuone… zip. Oikea muusa ei olisi pahitteeksi Brooksille. Hänen elokuvansa on läsähtänyttä, pointitonta sontaa. Muusa menee, muusa tulee. Onko hän muusa? Onko Hollywood seonnut? Tuohon viimeiseenhän ei kukaan tiedä vastausta. Kiitos Albert, kun kerrot.

Steven Phillipsin ohella nähdään muusan ympärillä myös muita asiakkaita: ohjaajat James Cameron, Rob Reiner ja Martin Scorsese hakevat apua. Scorsese on vääntämässä Raging Bullin re-makea, mutta tällä kertaa todella laihalla kaverilla. "Laiha ja vihainen. Laiha ja vihainen." Ja James Cameron saa neuvon: "Stay away from the water." Ja Rob Reiner sanoo: "Thank you for helping me with The American President." Ja Sharon Stone sanoo: "Zeus is my father."

Niin hetkinen… mihin tässä nyt jäätiin. Ja Albert Brooks sanoo: "I have lost my touch." Inhottavaa, kun hyvän alun jälkeen homma lässähtää. Mikä on tarkoitus?

*
Arvostelukäytännöt