Staattinen kuvakavalkadi

Ranskalainen valokuvaaja Yann Arthus-Bertrand on kuvannut maapalloa ilmasta käsin. Hänen yli 70 maassa kuvaamissa kuvissaan maailmamme näyttäytyy kaikessa komeudessaan. Bertrandin kuvia on voitu ihailla myös Suomessa. Kesällä 2005 järjestettiin Bertrandin kuvien näyttely Helsingissä Lasipalatsin sisäpihalla.

© 2006 Montparnasse ProductionsDvd:llä julkaistu elokuva Earth from Above on Fuji Filmin sponsoroima kuvakavalkadi Bertrandin töistä. Koko elokuva koostuu Bertrandin valokuvista, joiden päälle on ympätty tarina miehen ja lapsen vertauskuvallisesta matkasta halki aikojen. Tarinan päällimmäisenä huolenaiheena on maapallomme vääjäämätön eteneminen kohti tuhoa. Syyllinen tuhoon on välinpitämätön ihmisrotu.

© 2006 Montparnasse ProductionsVoice overina kerrottu tarina, tai lähinnä mietelauseista koostettu aforismien kokoelma, vaikuttaa lähinnä huvittavan mahtipontiselta. Ranskaksi murahdellut latteudet eivät vain toimi yhdessä kuvien kanssa. Paljon mielenkiintoisempaa olisi nähdä dokumentti Bertrandin kuvausmatkoilta, mutta nyt siihen ei viitata sanallakaan.

Betrandin kuvat ovat häkellyttävän kauniita. Arvoisensa kohtelun ne saavat Suomessakin julkaistuissa kuvakirjoissa, joissa myös kuvauskohteiden taustaa hahmotetaan. Tästä elokuvasta jää päällimmäiseksi mieleen pahemman luokan ranskalainen tekotaiteellisuus.

* *
Arvostelukäytännöt