Äijäilyä murteella & tunteella

Ilmeisesti elokuvan Snatch ja tv-sarjan Sopranos innoittamien brittien tehdessä Lontooseen sijoittuvaa gangsterielokuvaa, asetelma vaikuttaa hieman riskialttiilta. Love, Honour & Obey etenee kuitenkin melko sujuvasti ollen viihdyttävää katseltavaa.

Keskushahmo Jonnyn roolin näyttelee varsin vakuuttavasti Trainspottingin Sick Boyna läpimurtonsa tehnyt Jonny Lee Miller. Tämän esikaupunkilaisen postinkantajan elämä muuttuu ratkaisevasti, kun hänen ystävänsä Jude (Jude Law) enoineen ottaa miehen mukaansa gangsteripiireihin. Jonny alkaa kuitenkin sooloilla potenssi- ja ihmissuhdeongelmista kärsivien ja liian tavallisiksi osoittautuneiden rikollisten joukoissa.

Näyttelijäsuoritukset ovat kautta linjan tasokkaita, ja elokuvassa vilahtelee tuttuja kasvoja. Denise Van Outen on nähty mm. televisiosarja Huonosti käyttäytyvissä naisissa (Babes in the Woods) ja Rhys Ifans teki kansainvälisen läpimurtonsa Hugh Grantin kämppiksenä vuonna 1999 elokuvassa Notting Hill. Britanniassa suosittu Kathy Burke muistettaneen Suomessa parhaiten Todella upeeta -televisiosarjan (Absolutely Fabulous) Magdana.

Dominic Anciano ja Ray Burdis ovat tehneet yhteistyötä jo ennen Love, Honour & Obeyta, jossa kumpikin toimii sekä tuottajana, ohjaajana, käsikirjoittajana ja näyttelijänä. Burdis on tehnyt pitkän uran televisionäyttelijänä, mutta miehet ovat myös tuottaneet ja ohjanneet yhdessä niin tv- kuin teatterielokuviakin, kuten Final Cut (1998).

Elokuva operoi gangsterityyliin miehenä olemisen ongelmallisuudella. Valintoja ympäristön äärettömien vaatimusten toteuttamiseksi on tehtävä, kunniallisuutta unohtamatta tai rakkauden mahtia aliarvioimatta. Häiden valmistelu on eräs elokuvan keskeisistä teemoista. Päivän, jolloin kaiken tulisi näyttää täydelliseltä.

Elokuva muistuttaa jo olemuksellaan siitä, miten vahvasti asioita arvotetaan sen perusteella, miltä ne näyttävät. Love, Honour & Obey puuttuu sisällössäänkin samaan teemaan gangstereiden pukeutuessa häiden valmisteluun liittyen mm. sheikeiksi ja morsiusneidoiksi. Kertojaosuuksissa Jonny esiintyy klovnin asussa, joka linkittyy elokuvaan tarinankin tasolla. Missä on se "oikea" ihminen kaikkien rooliensa ja maskiensa takana? Tosi äijilläkin on vaikeuksia löytää tasapaino kovuuden ja pehmeyden sekä alistumisen ja alistamisen välillä. Tarinan henkilöillä on näyttelijöidensä etunimet, minkä voi myös nähdä kommenttina edelliseen.

Dvd-versiosta löytyvät kohtaushaku, tekstitykset pohjoismaisille kielille, traileri sekä näyttelijäesittelyt, joissa kerrotaan onnistuneesti heidän henkilöhistoriastaan sekä uran että yksityiselämän osalta. Päävalikossa pääsee myös kokeilemaan karaokea, jolla on osuutensa myös tarinan sisällössä. Itse elokuvan musiikit eivät suuremmin sytytä Oasiksen Noel Gallagherin mukanaolosta huolimatta. Tai juuri sen vuoksi.

DVD / kuva: 16:9 Widescreen 1.85:1; ääni: Dolby Digital; tekstitetty; extrat: näyttelijäesittelyt, traileri.

* * *
Arvostelukäytännöt