Hidastempoinen arkikuvaus sateenkaariväreissä

Looking tarraa ajankohtaiseen aiheeseen tarjoamalla hillityn katsantonsa homoyhteisöön ja -elämäntapaan aikana, jona seksuaalivähemmistöjen oikeudet sekä tasa-arvo puhuttavat poliittisella pelikentällä ehkä enemmän kuin koskaan. Haasteella riittää kokoluokkaa, sillä toimivan tarinan lisäksi pitäisi kyetä taivuttelemaan valtayleisön ennakkokäsityksiä.

LookingSarja seuraa kolmen homomiehen elämää San Franciscossa. Jokainen heistä on erilaisessa elämänvaiheessa niin ammatillisesti ja iällisesti kuin romanttisessakin mielessä. Tarinan edetessä – niinkin käy, vaikka vauhti ei päätä huimaa – käy ilmi, että kukin heistä painiskelee syvempien omantunnon tuskien kanssa kuin mitä ruudusta ilmenee. Arkinen kerronta eroaa tyypillisestä, luonnostaan soljuvasta Hollywood-rytmistä.

Looking voi vaatia totuttelua, varsinkin jos ja kun homokulttuurin ympärille rakentuvat sarjat tai elokuvat eivät ole arkipäivää sen paremmin kuin mukavuusaluettakaan. Sarjan suhteen olisi helppo luovuttaa ensimmäisen tai toisen jakson jälkeen, sillä niiden tarkoituksena näyttää olleen enemmänkin shokeerata ja puhuttaa, mikä saa monen kääntämään kanavaa herkästi.

Kärsivällisyys kuitenkin palkitaan, sillä tämän jälkeen käsikirjoituksen onnistuminen pitää katsojan mielenkiintoa yllä tavalla tai toisella. Lookingin rauhallisesti rytmitetyssä tarinassa on jotain vaarallisen koukuttavaa, ja iso osa viehätyksestä tuntuu perustuvan juuri siihen, ettei se yritä liian kovaa: puolen tunnin ikkuna pystytään käyttämään täyttämättä kohtauksia suoraviivaisten käänteiden sarjatulella.

LookingSarjan päähenkilöt ovat hillittyjä ja henkilökuvaukset realistisia. Keskiössä ei ole draama vaan arki ja ongelmat, joihin kuka tahansa voi samaistua. Looking katsoo populaarikulttuurin luoman verhon taakse päähenkilöillä, jotka ovat tavallisia ihmisiä ja miehiä, eivätkä liioiteltuja karikatyyrejä. Seksuaalisuutta ei alleviivata sen enempää kuin keskimääräisessä heterosuhteita kuvaavassa sarjassa. Samalla päähenkilöt ovat impulsiivisia ja ennalta arvaamattomia, kukin jollain tapaa eksyksissä.

Lookingin vedenjakaja on siinä, miten monta askelta juonen kanssa ehditään ottaa varsin rajatun materiaalin puitteissa. Ensimmäinen tuotantokausi koostuu vain kahdeksasta jaksosta, kukin pituudeltaan puolisen tuntia. Näin on ehkä kuitenkin parempi, sillä täysi tunti voisi helposti ajaa oikopolkuun, jossa tyhjät minuutit täytetään merkityksettömällä kohinalla. Nyt tuloksena on tiivis paketti, jossa juoni etenee omalla painollaan leppoisaa tempoa noudattaen.

* * *
Arvostelukäytännöt