Shit happens

Chicagolainen lenkkitossujenkkinuori Jim suuntaa siistillä laina-autolla kohti Kaliforniaa. Eräänä synkkänä ja myrskyisenä yönä poika poimii kyytiinsä liftarin, vaikka hänen äitinsä mukaan näin ei pitäisi koskaan tehdä. Matkan jatkuttua Jim huomaa tienvarrelta luisuneen auton, mutta liftarimies ei anna hänen pysähtyä auttamaan. Jim vaatii selitystä. Myhäilevä liftari on hetken hiljaa, mutta tokaisee sitten: "Leikkasin auton ajajalta jalat. Sen jälkeen leikkasin hänen kätensä. Sen jälkeen hänen päänsä. Ja aion tehdä saman sinulle."

© 1986 TriStar PicturesNäin käynnistyy Liftari, kertomus tien päällä vaeltavan, käytökseltään viileän sarjamurhaajan pelaamista kieroista leikeistä ja nuoren pojan piinasta niiden kentillä. Elokuva joutui sensuurin ryöpyteltäväksi valmistumisvuotenaan 1986. Suomen videomarkkinoilta tämä kulttimainetta nauttiva pikkutrilleri on ollut tähän päivään saakka saatavilla ainoastaan saksittuna versiona. Mutta nyt eletään vuotta 2001, jolloin valtaosa tuoreista video- ja dvd-julkaisuista liittyy silpomiseen ihan toisella tavalla.

© 1986 TriStar PicturesUudelleen sekä dvd:nä että videona julkaistu Liftari tarjoaa goren ystäville pari vänkää momenttia (muuan sellaisessa saksanpaimenkoirat jyrsivät murhattuja isäntiään poliisiasemalla), mutta lopulta Robert Harmonin ohjaus osoittautuu laimeaksi suhteessa omaan maineeseensa. Kunnon psykologista jännitettä ohjaaja ei onnistu luomaan ja rytmiltäänkin teos on epätasainen. Paljon miellyttävää syntyy onneksi tahattoman komiikan kautta - tuo niin korvaamaton aines suuressa joukossa 80-luvun B-klassikoita. Lisäksi Blade Runnerin unohtumaton androidi, tämän päivän roskastara Rutger Hauer on aivan kymppifiiliksissä esittäessään kylmää murhaajaa.

hitcher_jasonleigh.jpg (8518 bytes)Liftarilla on joitain yhtymäkohtia John McNaughtonin Henryyn, samana vuonna valmistuneeseen sarjamurhaajamuotokuvaan. Selittämättömän pahan läsnäolo, road movien elementit ja amerikkalaisten tabujen rikkominen (liftarin ensimmäisiin uhreihin kuuluu pieni tyttö ja hänen vanhempansa), maalavat kummankin filmin pimeää maisemaa. Mutta siinä missä Henry on pahuutta lähestyessään arvoitus, avoimeksi jäävä komea filmi, Liftari on sadistinen ja suoraviivainen B-jännäri, jossa kaikennäköisen kamalan läpi kuljetaan kohti turhan keventävää loppua. Ja ei kai tässä muuta. Lopputekstit vielä.

Dvd-julkaisuna Liftari on vaatimaton. Audio-puoli ei säväytä ja ekstrat ovat olemattomat. Komea kansilehti löytyy kyllä.

DVD / kuva: 16:9 Widescreen 1.85:1; ääni: Dolby Digital 2.0; tekstitetty (elokuvaa voi katsoa ilman tekstitystä); extra features: näyttelijäesittelyt (Rutger Hauer, C. Thomas Howell ja Jennifer Jason Leigh).

* * *
Arvostelukäytännöt