Syyllisyys kalvaa

Harva esikoisohjaaja saa pienehkön budjetin elokuvaansa mukaan niin näyttävää tekijäkaartia kuin Ed Solomon Levityynsa. Kuvaajana toimii Coenin veljesten maineikas luottomies Roger Deakins joka muistetaan esimerkiksi hienoista elokuvista Fargo (1996) ja Voi veljet, missä lienet? (2000). Näyttelijät ovat tuttuja ammattilaisia monista Hollywood-tuotannoista. Ohjaaja itse on aiemmin toiminut käsikirjoittajana. Solomonin kynäelmistä meillä tunnetaan Men in Black, Bill & Ted -elokuvat ja Charlien enkelit, joiden viihteellisyydestä Levity on huomattavan kaukana.

© 2003 Sony Pictures Entertainment, Inc.Manuel Jordan (Billy Bob Thornton) pääsee 21 vuoden jälkeen vankilasta. Hän ei haluaisi vapautua, koska potee syyllisyyttä tappamansa Abnerin (Geoffrey Wigdor) takia. Manuel tapaa köyhiä auttavan pastori Milesin (Morgan Freeman), joka potkii apaattista ex-vankia elämän alkuun. Adele Easleyhin (Holly Hunter) Manuel osoittaa mystistä kiinnostusta, ja päihdeongelmainen Sofia (Kirsten Dunst) tulee tutuksi pastori Milesin nuorisotyökuvioista. Menneisyyden haamut vaivaavat, ja uusi sukupolvi on ottamatta neuvoista vaarin heittämässä kohtaloaan hukkaan.

Levity on vanhan ajan draamaa eikä mitään viihdehöttöä. Räiskyvään toimintaan ja salamaleikkauksiin tottuneelle elokuva tuntuukin varmaan raskaalta ja hitaalta, vaikka ei liian pitkä olekaan. Tylsistymisen välttää, jos antaa itselleen aikaa miettiä elokuvan tunnelmaa, teemoja ja sanomaa. Hienovarainen yhteiskuntakritiikki sekä väkivallan, aseiden ja silmä-silmästä -mentaliteetin vastaisuus ovat asioita, joiden käsittely ansaitsee kehuja. Valtavirtaelokuvassa Levityn kaltaiset äänet ovat jääneet paitsioon.

Ammattilaiset ovat asialla ja ajatukset ovat kannatettavia, mutta Levityn kokonaisuus ei ole täysin osiensa summa. Musiikki on välillä haukotuttavan lämminhenkisen pelkistettyä, mutta toisaalta sävelet myös toimivat yksinkertaisuudessaan. Näyttelijäohjaus ei aina tunnu luontuvan. Thornton vetää yksinkertaista ja hiljaista miestään, joka on tullut tutuksi aiemminkin. Freeman elämää nähneenä pastorina on jotenkin vaivaannuttava ja juosten hutaistun oloinen. Holly Hunterin ja Thorntonin välillä on hyvääkin jännitettä ja nuori Kirsten Dunst tekee piristävimmän suorituksen Sofiana.

Mukavaa Levityssa on, että se ei anna valmiiksi pureskeltuja ratkaisuja ja liian selkeitä loppusulkeumia tarinalinjoilleen. Kaikki henkilöhahmot eivät koe mitään ihmeenomaista puhdistautumista tai eheytymistä, vaan heidät jätetään jatkamaan matkaansa kameran pysäyttämisen jälkeenkin.

Dvd:ltä löytyy jonkin verran lisämateriaalia. Trailerin lisäksi näyttelijöistä ja osasta tekijöistä on tarjolla kirjallista elämänkertaa ja haastattelupätkiä.

* * *
Arvostelukäytännöt