Jokaisella meillä on jokin lahja

On monia tapoja pärjätä elämässä. Helpoimmalla pääsee, kun on lähtöisin upporikkaasta perheestä, kuten Dickie Greenleaf (Jude Law). Toiset pärjäävät älyllään ja kauneudellaan, kuten Dickien ihastuttava morsian Marge (Gwyneth Paltrow). Sitten on vielä Tom Ripleyn (Matt Damon) tapa, josta tämä elokuva kertoo. Ei tarvitse kuin yhdistellä tiettyjä ominaisuuksia ja lahjoja, joita tällä miehellä on: kyky imitoida ja väärentää käsialoja, taito tarttua hetken suomiin mahdollisuuksiin ja ennen kaikkea patologisen valehtelemisen lahja. Lahjakkaalta herra Ripleyltä tämä käy sutjakkaasti, mutta elokuva muistaa muistuttaa, ettei näitä keinoja voi ihan äkkiseltään suositella…

© 1999 Paramount Pictures & Miramax FilmsLahjakas herra Ripley perustuu Patricia Highsmithin samannimiseen romaaniin, josta elokuvan ohjaaja Anthony Minghella (Englantilainen potilas) on muokannut käsikirjoituksen. Tarina kertoo tuikitavallisesta pianonvirittäjästä Thomas Ripleystä, jolle pienen valheenpoikasen karkaaminen suupielestä on jokapäiväistä. Erinäisten sattumusten kautta hän saa tehtäväkseen etsiä rikkaan laivanvarustajan Greenleafin poika Dickie Italiasta, jossa tämä viettää lokoisia tyhjäntoimittajan päiviä. Tom yhyttää Dickien ja soluttautuu tämän elämään, josta ei puutu auringonpalvontaa, juhlia eikä kiehtovia jazzklubeja.

Dickie on nautinnonhaluinen egoisti, joka saa kaikki rakastamaan itseään, ja Tom, jota Dickien elämäntyyli alkaa kiehtoa yhä enemmän, saa paistatella hetken tuon "auringon" valossa. Mutta kuten Dickien hyväntahtoinen morsian Marge Tomille toteaa, tuolla auringolla on tapana mennä välillä pilveen. Tom on kuitenkin päättänyt pitää paikkansa auringossa, ja Dickien lämmön viiletessä hänen on turvauduttava viimeiseen, siihen kaikkein äärimmäisimpään keinoon. Ja tämähän on, kuten sanotaan, vasta alkua.

Kun pahis on symppis

En malta olla lainaamatta vuorosanoja Hugo Prattin sarjakuvateoksesta Aavikon skorpionit: "Miksi tapoit hänet? Hän oli sympaattinen." - "Aivan, ja siksi hän oli vaarallisempi kuin muut." Herra Ripley on juuri tällainen hahmo, päähän potkittava ressukka, joka kauheasti koittaa käydä maailmanmiehestä mutta ei millään pärjää valovoimaiselle Dickielle, ja tietenkin tämä itsekäs renttu vielä pilkkaa Tomia tästä.

© 1999 Paramount Pictures & Miramax FilmsElokuvan katsoja asettuu Tomin asemaan, säälii ja sympatisoi tätä ja toivoo tälle onnistumista pyrkimyksissään luullen seuraavansa nurkkaan ajetun piruparan lannistumatonta selviytymistarinaa. Elokuvan loppupuolella katsoja järkyttyy kuitenkin pahan kerran tajutessaan, ketä tai oikeammin mitä on kannustanut. Tässä elokuvan tekijät ovat onnistuneet erinomaisesti, paljastamalla herra Ripleyn saloja vihjein ja pala palalta saaden katsojan verkkoonsa, josta on myöhäistä pyristellä pakoon, kun asioiden oikea laita alkaa paljastua. Hiukan samaan tapaan käy myös elokuvassa, ensin Dickielle, sitten Margelle. Turhaan ei Alfred Hitchcockin nimeä ole vilauteltu tästä elokuvasta puhuttaessa.

© 1999 Paramount Pictures & Miramax FilmsLahjakas herra Ripley on kerrassaan loistava elokuva. Siinä on kaikki viihteellisen pätkän ainekset - kauniita ihmisiä, upeita maisemia ja hienoja autoja ja taloja nostalgisen 1950-luvun henkeen - mutta varsinkin itse tarina ja sen toteutus nostavat tämän elokuvan mestariteosten joukkoon. Matt Damon, tuo Hollywoodin uusin "jokamies", vakuuttaa näyttelijänkyvyillään, ja hänen tekovirnistyksessään on hetkittäin jotain hyvin mustaa. Jude Law’n Dickie on aivan liian kaunis heteromieheksi - ja kyllä, myös toisaalle suuntautunutta viritystä elokuvassa on - ja hän osaa olla se aurinko, josta Marge ja Tom puhuvat. Gwyneth Paltrow’n kasvot heijastavat kirkkaan peilin lailla Margen hiljalleen lisääntyvän epäilyksen ja ahdistuksen. Mainittava on myös Cate Blanchettin suoritus rikkaana ja pinnallisena Meredith Loguena, joka osaa ilmestyä Tomin elämään Nemesiksen tavoin aina, kun Tom luulee olevansa vahvoilla…

Lahjakas herra Ripley ei ole niinkään laadukasta viihdettä kuin viihdyttävää laatua - ja aivan takuuvarma videovalinta.

DVD / kuva: 16:9 anamorfinen widescreen 1.78:1, ääni: Doldy Digital 5.1 ja Dolby Surround 2.0, tekstitetty (elokuvaa ei voi katsoa ilman tekstitystä), special features: behind-the-scenes, making of the soundtrack, trailer, cast biographies, music videos, commentary.

ks. ensi-ilta

* * * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 4 / 9 henkilöä