Kaoottisen hauskaa räminää

Se, joka ottaa Wasabin vakavissaan, saa golfpallosta päähän. Tässä ranskalaista ja japanilaista yhteistyötä olevassa toimintakomediassa annetaan Hollywood-actionille hurjaa ja hengästyttävää kyytiä. Kaikki toimintaleffan tunnusmerkit ovat ylikorostetusti esillä, kun kieli poskella osoitetaan, miten hauskaa machorytke voi olla. Sankari on paha poliisi, joka vetää turpaan kaikkia, jotka tielle sattuvat, ja tappaa ihmisiä golfpalloilla. Pahikset tunnistaa mustasta puvusta ja aurinkolaseista. Koominen sivuhahmo on se, joka ei saa naisia, mutta puhuu niistä koko ajan. Sankarin menneisyydestä löytyy traumaattinen tapahtuma, jota muistellessa alkaa soida ylitiösentimentaalista pianonpimputusta. Wasabi on toimintaparodia.

Hubert Fiorentino (Jean Reno) on kovaotteinen poliisi, joka ei pääse millään irti menneestä rakkaudestaan, kauniista japanittaresta Mikosta. Hubert saa tietää Mikon kuolleen ja matkustaa Japaniin hautaamaan rakkaansa. Siellä Hubertia odottaa yllätys - hän saa tietää olevansa kohta 20-vuotiaan Yumi-tytön (Ryoko Hirosue) isä. Hubert saa selville, että Miko murhattiin ja Yumi on saanut yakuzan kannoilleen. Hubert alkaa selvittää mysteeriä ja suojella tytärtään yhdessä ystävänsä Momon (Michel Muller) kanssa.

Wasabin on ohjannut Gérard Krawczyk, mutta siinä on niin voimakkaasti esillä kaikki käsikirjoittaja Luc Bessonin tavaramerkit, että Besson olisi yhtä hyvin voinut käydä itse merkkaamassa lavasteisiin. Yksi näistä merkeistä on sangen kiinnostava juuri Wasabissa: kova karju ei saa vastanäyttelijättärekseen hemaisevaa seksikeksiä, vaan viattoman ja villin tyttölapsen. Bessonin elokuvissa löytyy erityisen tiuhaan näitä lähes primitiivisiä lapsinaisia, kuten vaikkapa Leeloo 5th Elementissä (1997) tai Matilda Léonissa (1994). Myös Wasabissa Yumi on kuriton, syyntakeeton ja suorastaan maanisesti käyttäytyvä kakara, joka saa turvaa kaiken nähneeltä ja kokeneelta mieheltä. Tyttö ja mies ovat samaan aikaan toistensa täydellisiä vastakohtia ja sielunkumppaneita.

Wasabi on toimiva kokonaisuus, jossa ajoitus toimii niin huumorin kuin toiminnankin osalta. Liian monessa toimintakomediassa on se ongelma, että vitsit rajoittuvat elokuvan alkuosaan ja hetkeen ennen lopputekstejä elokuvan lopun ollessa totista räiskintää. Wasabissa huumori ja toiminta eivät sulje toisiaan pois vaan kietoutuvat yhteen. Toimintakohtaukset eivät käy puuduttaviksi mäiskimisiksi, vaan ne myötäilevät elokuvan dynaamista ja liiottelevaa tyyliä. Wasabi muistuttaa visuaalisesti lähinnä sarjakuva-albumia. Tekstit "POW" ja "KABOOM" olisi varsin helppo kuvitella kohtauksiin.

Wasabissa tarinalla ei ole juurikaan merkitystä. Se toimii mainiosti leikitellessään lajityyppinsä ominaispiirteillä omalla, suorastaan räikeällä, tyylillään. Wasabi on typerä ja lapsellinen elokuva, eikä sitä edes hävetä. Ja miksi hävettäisi, sillä se on hienosti tehty erityisesti kuvauksen osalta. Joka kuva on rajattu taidolla ja kamera ei keskity pelkästään siihen, mitä etualan henkilö puuhailee. Myös kuvan taustalla sattuu ja tapahtuu, mutta ja hälinästä ja vilskeestä huolimatta kokonaisuus on hallittu.

Englanninkielinen dubbaus on todella tökerö, joten elokuva kannattaa katsoa alkuperäiskielellä eli ranskaksi ja ottaa esiin suomenkielinen tekstitys. Dvd ei valitettavasti tarjoa traileria kummempaa lisäherkkua.

* * * *
Arvostelukäytännöt