Tässäpä oiva koiraihmisten elokuva. Ja elokuva ihmisille, jotka haluavat katsella vaihtoehtoista toimintakomediaa. Niin, ja ennen kaikkea hauska elokuva lapsille!

Cats & Dogs - © 2001 Warner Bros.Tiesitkös, että muinaisessa Egyptissä kissat pitivät yllä hirmuvaltaa, kunnes koirat nousivat kapinaan ja hallitsevat nyt ihmisen parhaana ystävänä ihmisen rinnalla? Et varmaan tiennyt, sillä ihmiset ovat niin alkukantaisia, etteivät muista tällaisia asioita tapahtuneen. Nyt kissojen hirmuvalta uhkaa jälleen, sillä hajamielinen tiedemies (Jeff Goldblum) on kehittämäisillään koira-allergian poistavan lääkkeen. Ja sehän ei kissoille käy! Pöyhkeä pahiskolli Mr Tinkles notkeine agentteineen aloittaa maailmanvalloitusoperaation. Koiravastarinta järjestäytyy nopeasti ja myös professorin pojan Scottyn (Alexander Pollock) pikku beagle Lou (äänenä Tobey Maguire) pääsee agentiksi. Kissojen ja koirien yhteenotto on huipputeknologiaa hyväksikäyttävää sihinää ja sähinää, ja Loun omistajaperhe meinaa joutua lopetettavaksi.

Kuin kissat ja koirat rullaa hyvin. Lähes joka koirankopin takaa ja roskisten kätköstä pöllähtää hauskoja ylläreitä. Koeyleisö, noin kymmenvuotiaat Kaisa ja Paavo olivat innoissaan. Kaisa tosin meinasi tippua elukoiden vauhdista paikoin erittäin nopeiden leikkausten takia. Alle kymmenvuotiaille koiruudet ovatkin varmaan liian vaativia. Paavon mielestä proffaiskä ja äiskä (Elizabeth Perkins) olivat "just tollasii: kyl aikuiset on tyhmii!", eli perihollywoodilainen "hajamielinen isä, hieman hysteerikko emo ja laimilyöty pikkuvanha pentu" -asetelma toimii taas.

Elokuvan toimivuus johtuu ennen kaikkea siitä, että pääosassa ovat eläimet. Koirat ovat ihka eläviä ja lahjakkaita näyttelijöitä. Kissojen villin luonteen takia kissoja näyttelevät lelukissat yltävät nekin hyvään suoritukseen. Jäin kaipaamaan enemmän naispuolisia eläimiä, koska nyt vaikutti hieman siltä, että Hollywoodissa myös kissa- ja koiranaaraat ovat kotona vääntämässä luuydinsoppaa ja sushia. Ja viittauksia vilisee: muun muassa Mission Impossiblet, Bondit, Pulp Fiction, Roger Rabbit ja Hiipivä tiikeri piilotettu lohikäärme sekä myös Maon Punainen kirja saavat osansa.

Kuin kissat ja koirat kannattaa katsoa englanninkielisenä versiona, sillä alkuperäiset koirien ihmisäänet ovat loistavia. Erityisesti sensuelli vinttikoira Ivy (äänenä Susan Sarandon) ja kissa-agentti Russian nostavat katsojan karvat pystyyn. Suomenkielinenkin versio toimii mukiinmenevästi, koska menoa riittää ilman alkuperäisääniäkin. Piskit ja mirrit eivät jätä kylmäksi, ja elokuva sopii loistavasti vanhemmallekin katsojalle vaikka lauantai-illan huuman lämppärielokuvaksi, koiranmakkaran kera tottakai!

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,8 / 4 henkilöä