Pikkurikollisesta etsiväksi

Kiss Kiss Bang Bangia on ehditty jo verrata 1990-luvun kulttiklassikkoon Pulp Fictioniin, eikä vertaus ole kaukaa haettu. Vaikka elokuva eroaakin vaikutteiltaan Tarantinon tuotannosta, yhdistelee se samoin toimintaa ja älykästä dialogia. Vanhoja etsiväelokuvia ja Raymond Chandlerin Marlowe-kirjoja lainataan, mutta se tehdään kuitenkin raikkaalla otteella, joka pitää katsojan mukanaan.

© 2005 Warner Bros.Pikkurikollinen Harry (Robert Downey Jr.) lennätetään kohtalon oikusta kokeilemaan onneaan dekkarielokuvan kuvauksiin Hollywoodiin. Tutustuessaan etsivän elämään alanammattilaisen Gay Perryn (Val Kilmer) kanssa hän törmään murhaan ja asiat alkavat vyöryä omalla painollaan eteenpäin. Oman osansa ongelmiin antaa näyttelijäksi haluava Harmony (Michelle Monaghan), joka kietoo Harryn sormensa ympärille.

Keskeiseen osaan nousee Harryn ja Perryn ystävyys, jossa elegantit loukkaukset muuntuvat ystävyyden osoituksiksi. Päähenkilöt näyttäytyvät oikeina ihmisinä Hollywoodin paperikulisseissa ja oikea ystävyys esitetään tässä ympäristössä omana palkintonaan. Se on omiaan erottumaan kaikista pinnallisista riippuvuussuhteista, jotka elokuvateollisuuden maailmassa kulkevat käsikädessä rahan kanssa.

Älykäs ja nopea dialogi toimii oivana osoituksena Downeyn ja Kilmerin välisestä kemiasta. Mehukkaita loukkauksia puolin ja toisin jakeleva vuoropuhelu on ohjaajadebyyttinsä tekevältä Shane Blackiltä näyttävä paluu Hollywoodin johtavien käsikirjoittajien joukkoon. Pitkän tauon työssään pitänyt Black on tunnettu esimerkiksi Tappavan aseen käsikirjoituksesta.

© 2005 Warner Bros.Elokuvassa ei ole tyydytty vain tyyliseikkojen hiomiseen, vaan myös henkilöhahmot ovat moniulotteisia. Kovakuorinen Harry esittäytyy herkkänä ja paikoitellen säälittävänä pikkurikollisena osoittaen taas kerran Downeyn näyttelijäntaidot. Val Kilmer puolestaan yllättää kovaotteisena homoetsivänä tuoden komiikan taitonsa esiin. Hyvän vastapainon miehille tuo Monaghanin kirpeäkielinen Harmony, joka ei vahvana naishahmona tyydy katsomaan sivusta tapahtumien kulkua.

Kiss Kiss Bang Bang ei taivu yhden lajityypin alle, vaan seikkailee komedian sekä toimintaelokuvan välimaastossa tarjoten myös synkempiä alavireitä. Nopeakäänteinen elokuva ei päästä katsojaansa helpolla, vaan tapahtumat ja teot paisuvat paikoitellen jättimäisiin mittasuhteisiin. Nopeus ei rajoitu vain juoneen, vaan visuaalinen maailma on myös tyylitelty kuvauksen ja leikkauksen avulla toimivasti luomaan yhtenäistä kokonaisilmettä.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,7 / 6 henkilöä