Jäyhä agenttiraina

Ilkka Järvi-Laturin Historiaa tehdään öisin sai ensi-iltansa viime vuoden lokakuussa pienoisen kohun saattelemana. Kotimaisen elokuvan nousukierteessä kansainvälinen produktio tähtinään tunnetut kasvot sai heikkomielisimmät jo maalailemaan ruusuisen autuaita unelmia vähintäänkin maailmanvalloituksesta. Valloitukset taisivat jäädä kuitenkin tekemättä, vaikka Järvi-Laturin elokuvaa on sinne tänne saatu myytyäkin. Ei Historiaa tehdään öisin täysin toivoton elokuva ole, se on vain tylsä, ponneton ja jokseenkin mitäänsanomaton - se ei tee historiaa yöllä eikä päivällä.

History is Made at Night / Historiaa tehdään öisin - © 1999 Scala ProductionsHistoriaa tehdään öisin on vähän kuin kolmen markan James Bond: hiukan jännitystä ja toimintaa, ripaus romantiikkaa ja muutama hauska kasku, mutta ei rahaa tehdä mitään suurta ja hienoa. Agenttitarinat alkavat hiljalleen painua unholaan kylmän sodan varjon haalistuttua historian kellastuneille sivuille. Nykyaikaisesta bittivakoilusta ei romanttista tahi jännittävää saa millään verukkeella, joten ei ole ihme, että agenttirainoihin hurahtaneet sorvaavat säälittävät teelmyksensä kokoon menneiden vuosikymmenten puhkikalutuista jäänteistä. Historiaa tehdään öisin on juuri tällainen elokuva.

History is Made at Night / Historiaa tehdään öisin - © 1999 Scala ProductionsElokuvan pääosaparista, Bill Pullmanista ja Iréne Jacobista, löytyy kyllä karismaa, mutta heikoilla hekin ovat ponnettoman tarinan löyhässä otteessa. Mielenkiinto tarinan asetelmaan, jossa amerikkalainen ja venäläinen agentti kuppaavat samassa sängyssä, on lähinnä teennäistä. Kun kudelmaan sotketaan vielä veljet niin itärajan kuin ison rapakonkin takaa, niin katsomisnautinnon helmeksi jää ainoastaan suomalaisen saunan paljaspintainen eksotiikka.

Tyhjyyttään kumiseva Historiaa tehdään öisin edustaa nykypäivän keskivertoa videoviihdettä. Niille, joille Järvi-Laturin teelmys on ennennäkemätöntä viihdettä, elokuvailta kotona luontuu kohtuullisesti ja kotimaisuutta kannattaen, mutta niille, jotka ovat katsomisnautintonsa jo valkokankaalta ammentaneet, suosittelen pitäytymistä videohyllyjen muussa tarjonnassa. Laadukkaampiakin kasetteja liikkeistä löytyy kotiin kannettavaksi.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 4 henkilöä