Onko tullut helteillä ostettua jäätelö jos toinenkin? Tai onko loman edetessä tullut piipahdettua turhankin tiiviiseen tahtiin karkkikaupassa tyydyttämässä makeantarpeita? Pidä kuitenkin varasi, sillä viattomat kesäpaheet johdattavat sinut lopulta poran vastenmielisellä ininällä kuorrutettuun hammaslääkärin piinapenkkiin. Laillistettu yksityishelvetti kaikilla mausteilla odottaa vääjäämättömästi! Amerikan mantereella kauhufriikkien arvostaman kulttituottaja/-ohjaaja Brian "Re-Animator & Society" Yuznan kertomus syvän etelän flanellikansan keskuudessa praktiikkaansa luotsaavasta hammaspuoskarista leikkii katsojansa peruspeloilla: mihin kärsimysnäytelmiin pikkupaheet pahimmillaan uhrinsa johdattavatkaan.

Huumori- ja hurmehengessä potilaitaan ja uskotonta aviosiippaansa tuolissaan silponut Hammaslääkärin (1996) pahispuoskari jatkaa potilaidensa "hoitamista" ykkösestä tutulla tahdilla. Menneisyyden luurangon suorastaan kolisevat kaapeissa ja tohtoriparan puutarhan ruusupenkit saavat pikapikaa verevää hurmelannoitusta suoraan hoitopöydältä. Ja kukat kukkivat kauniimpina kuin koskaan...

Yuznan loihtima pikku painajainen ei kuitenkaan pääse herkullisessa ja kivuliaassa aiheestaan juuri hammaskiven poistoa syvemmälle. Hammaslääkäri 2:ssa on toki ykkösestä tuttuja kauhuharrastelijoidenkin makumittakaavassakin puistattavan sadistisia kohtauksia - hampaiden repimisiä ja kivuliaannäköisiä porauksia suoraan hermoon - mutta ei juurikaan mitään muuta. Kun suhteuttaa Hammaslääkäri 2:n ohjaajan aikaisempiin aikaansaannoksiin, jää elokuvasta ja ohjaajan kyvyistä turhan vaisu vaikutelma.

Verrattuna Suomessa sensuurileikkureiden kokonaan hyllyttämien Re-Animatoreiden (1985, 1990) ja Societyn (1989) tiivistunnelmaisiin verifestareihin ja gorekekkereihin, hammaslääkäritarina näyttää kalman kalpealta. LA Law -sarjassa pukkijuristina häärinyt Corbin Bernsen ei sovi henkiin herättäjien Jeffrey "West" Combsin ja Bruce "Cain" Abbottin lääketieteelle jättämiin verisiin saappaisiin. Täytyy kuitenkin toivoa, että jatkossa Brian Yuzna pitäytyy aikaisempien elokuviensa inspiraatioidensa lähteillä. Monta H. P. Lovecraft -novellia suorastaan odottaa vielä pääsyä valokankaalle!!! Hammaslääkäri 2:a ei kuitenkaan kannata katsoa jos olet juuri varannut ajan vastaanotolta. EI SITÄ KOSKAAN TIEDÄ!

* *
Arvostelukäytännöt