Kun mikään ei huvita

Tuhansilla lukiosta valmistuneilla on vuosittain sama ongelma: mitä tehdä isona ja -vielä akuutimpi - minne mennä syksyllä opiskelemaan? Mukavan Ghost Worldin (2001) Enid ja Rebecca päättävät olla tekemättä yhtään mitään. He haluavat ottaa aikaa nuorisokulttuurin ulkopuolelta tekemällä, mitä haluavat, ja näyttämällä, miltä huvittaa. Tuntemattoman Terry Zwigoffin ohjaus on mielenkiintoinen löytö uusien videojulkaisujen joukossa pienimuotoisen kuvaustyylinsä ja näennäisen independent-tyylinsä vuoksi.

Ghost WorldAmerikan Beautyn (1999) jälkeen naiseksi kasvanut Thora Birch on Ghost Wordin kantava voima Enidinä, joka kesän kuluessa pakotetaan huomaamaan, että tässä maailmassa ei täysin yksin pärjää. Hän löytää vanhemman kohtalotoverinsa vinyylilevykeräilijästä (Steve Buscemi), joka on myös ihmissuhdesaralla jokseenkin hylkiö. Ikäerosta huolimatta kumpikin tuntee hämmentyneenä vetoa toisiinsa. Tilanne kehittyy edelleen, kun Rebecca (Scarlett Johansson) päättääkin kesken kaiken aikuistua menemällä töihin. Ei ihme, että Enid on kummissaan.

Ghost Wordin suuri ansio piilee siinä, että se on varsin sympaattinen nuorisokuvaus kaikenkarvaisten jengi- ja kakkakomedioiden sijaan, joita nykyisin puskee valkokankaille pilvin pimein. Kamera seuraa miltei laiskasti Enidin verkkaista samoilua omintakeisissa vaatekuoseissaan pitkin katuja. Meno on välillä niin seesteistä, että se on jo nautittavaa! Komediallisesta otteestaan huolimatta elokuva on kuvaus viime kädessä aina niin vaikeasta aikuistumisprosessista, jonka aikana nuoret kansalaiset toivon mukaan pikku hiljaa alkavat omaksua yhteiskunnan heiltä odottamaa vastuunkantajan roolia. Tässä mielessä Ghost Worldin loppu on erinomaisen symbolinen.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä