Verinen vaalitaisto

Election on hongkongilaisen Johnny Ton ohjaama kertomus Hongkongin alamaailmaa vuosisatojen ajan hallinneista triadeista. Elokuvan nimi viittaa triadeissa säännöllisesti järjestettäviin vaaleihin, joilla valitaan gangstereille johtaja. Tällä kertaa vaalitulos ei kelpaa kaikille osapuolille. Alkaa verinen valtataistelu, jonka kuluessa miehiä kaatuu. Kirjaimellisesti miehiä, sillä naisia elokuvassa on kaksi: yksi huora ja yksi vaimo. Kumpaakaan ei käy kateeksi.

Triadien kovaan maailmaan sijoittuivat myös niin ikään hongkongilainen Infernal Affairs (2002) ja saman tarinan amerikkalainen versio Departed (2006). Näiden rinnalla Election kalpenee, vaikka ei aivan kelvoton tekele olekaan.

© 2005 Milkyway ImagePositiivista Electionissa ovat Hongkongin komeat maisemat ja Cheng Siu Keungin kiinnostava kameran käyttö. Elokuvan krediiteistä löytyykin mestari Won Kar-wain luottokuvaaja Christopher Doyle (In the Mood for Love 2000; Infernal Affairs). Doyle on toiminut elokuvan "visuaalisena konsulttina", mitä ikinä tämä tarkoittaakaan.

© 2005 Milkyway ImageToimintaelokuvien heikko kohta on usein tarinan hataruudessa: juoni on pelkkä keino kulkea taistelukohtauksesta toiseen. Electionin tarina on varsin perusteltu, joskin hieman sekava. Sitä maltetaan kuitenkin rakentaa kaikessa rauhassa, samalla kun pysytään kompaktissa puolentoista tunnin pituudessa. Electionissa ei myöskään edetä helpoimman kautta. Vihamiestä ei vain tyydytä ampumaan kylmäksi, vaan tappaminen on mielikuvituksellisempaa, mikä jollain brutaalilla logiikalla voitaneen lukea elokuvan ansioksi.

Dvd:n lisämateriaalit ovat todella köyhiä. Lyhyt ja sekava Making of vilkaisee nopeasti ja epäkiinnostavasti triadien historiaan. Trailerit ovat trailereita, tällä levyllä niitä on kaksi. Tekstitys on tietysti hyvä asia, koska ääniraidalla puhutaan kiinaa.

* *
Arvostelukäytännöt