Huijarit helteessä

Kiitos, että näitä vielä tehdään. Elokuvia, joissa viihdyttävyys on rakennettu puhtaasti yksinkertaisen tarinan ja ammattitaitoisten näyttelijöiden varaan. Pitäytymällä perusasioissa ei ehkä luoda elämää suurempaa elokuvaa, mutta lopputulos on useimmiten kuitenkin kohtalainen. Näyttelijänä paremmin tunnetun Matt Dillonin esikoisohjaus on simppeli ja omalla karhealla tavallaan sympaattinen äijäelokuva.

Tarina on punottu huijareiden ympärille. Matt Dillonin esittämä Jimmy on pyörittänyt vakuutushuijausta. Kun homma tulee ilmi ja FBI kiinnostuu miehestä, päättää Jimmy livahtaa maasta etsimään pomoaan ja osuuttaan rahoista. Tie vie Kambodzhan kosteaan kuumuuteen, jossa huijatuksi joutuu yksi jos toinenkin.

© 2003 United ArtistsÄijäelokuvien konventioita tarinassaan jauhava elokuva voi tuntua tarkoituksettomalta ja tylsältä. Muotikujeita kaihtava elokuva luottaa miesten välisen lojaalisuuden punnitsemiseen maailmassa, jossa naiset ovat pelkkiä statisteja. Yllätyksetön juoni luo katsojalle turvallisuuden tunteen ja suuntaa katsomismielenkiinnon enemmän hahmoihin ja heitä vakuuttavasti tulkitseviin näyttelijöihin. Erityisesti ruotsalainen Stellan Skarsgård, joka on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä kykenevimmistä sivuosien tekijöistä Hollywoodissa, tekee elokuvassa vakuuttavaa työtä.

Loppuratkaisuiltaan helppo ja kerronnallisena kokonaisuutena hajanaiseksi jäävä elokuva ei missään vaiheessa tapaile sellaisia syvyyksiä, kuten esimerkiksi William Friedkinin Pelon palkka (Sorcerer, 1977), vaikka sukulaissieluja elokuvat ovatkin. Ohjaajansa esikoiseksi City of Ghosts on kuitenkin siinä määrin varteenotettava teos, että seuraavaa Dillonin ohjaustyötä jää odottelemaan positiivisella mielellä.

Dvd-painos on tavanmukainen, kuva ja ääni ovat tasalaatuisia, vaikka yllättävää kyllä DTS-ääni kuulosti hieman värittömältä. Ekstroissa ei ihmeteltävää ole. Featurette sisältää muutaman minuutin "behind the scenes" -pätkän, joka ei ole muuta kuin Dillonin haastattelu kuvauspaikalta, loppu koostuu b-rullasta.

* * *
Arvostelukäytännöt