Hyvän maun tuolta puolen

Löytyykö ihmisiä, jotka nauttivat masokistisesta huonon viihteen kulutuksesta? Uppoavatko American pie ja Scary movie -tyyppiset pissa-kakka-hihittelyt sinuun kuin suloiset ruoskan sivallukset? Jos vastasit kyllä, tarjonnee videolevitykseen tehty Bugi Fiction vastinetta juuri sinun tarpeillesi. Viimeisimmän Levottomat-leffan nauttimisesta lieneekin kulunut jo kylliksi aikaa.

Bugi Fiction on kotimainen toimintaelokuva. Elokuvan ohjaajan Markus Staafin edellisen tuotoksen, Frankenströmin, innoittamana Future Film antoi rahoituksen tälle tekoverta tihkuvalle projektille. Elokuvan kehyskertomus on Taru sormusten herrasta -henkinen sormussaaga. Vietnam-veteraani John Bugilanca matkaa Englannista Suomeen maagisen sormuksen perässä. Perhekalleutta havittelevat kuitenkin myös ninjajoukko, venäläinen mafia ja hämmentävän näköinen naulapää. Verisiltä yhteenotoilta ei siis tulla välttymään.

Bugi Fiction leikittelee pilke silmäkulmassa toiminta- ja seikkailuelokuvien kliseillä ja konventioilla. Sormusten herran lisäksi naureskellaan muun muassa Star Warsille ja Pulp Fictionille. Parodia on lajityyppinä haastava. Parhaimmillaan tyylilajin huumori on oivaltavaa ja ratkiriemukasta. Bugi Fictionin tekijät ovat kuitenkin toimineet vailla kunnianhimoa. Käsikirjoitusta ja dialogia ei ole jaksettu hioa tarpeeksi kauan. Katsojia aliarvioidaan pahasti esittämällä huumoria, joka on aikaa sitten ohittanut "parasta ennen" -päiväyksen.

Roolisuoritukset ovat varmasti tarkoituksen mukaisia, mutta työstämättömyys irvistää niistäkin pahasti läpi. Pääosaroolin vetäjä Aki Hahto lähinnä ärsyttää vastenmielisellä vääntelehtimisellään. Muu kavalkadi hämmästyttää katsojaa puuduttavan yksitoikkoisella replikoinnilla. Kieli poskessa kohelletaan eikä kenelläkään ole kivaa. Näyttelijät ovat toki amatöörejä, mutta valitettavasti sanan negatiivisimmassa merkityksessä.

Bugi Fictionia leimaa viimeistelemättömyys. Suurempi budjetti tuskin olisi muuttanut lopputulosta, hulppeammat räjähdykset ja tasokkaampi kuvaus kun eivät veisi huomiota pois itse ongelmasta. Vitsejä ja kokonaisuutta ylipäätänsä ei ole viety loppuun asti. Onko tekijöillä ollut kiire saada elokuva valmiiksi vai mistä on kiikastanut? Tarkoitusperät ovat varmasti olleet hyvät, mutta tuntuu vahvasti siltä, ettei olla tiedetty, mitä tarkalleen ottaen tulisi tehdä. Kun komiikkaa väännetään hampaat irvessä, se ei onnistu hyvällä tahdollakaan naurattamaan. Omaperäisyyden puuttuessa rima on laskettu luvattoman alas.

Päähenkilö John Bugilanca sukeltaa elokuvassa lehmän peräsuolen sisään. Hyvää matkaa samaiseen ihmemaahan voi toivottaa koko Bugi Fictionille.

*
Arvostelukäytännöt