Hengissä läpi Kreikan

Pariskunta päättää improta matkasuunnitelmansa, koska Ateenassa on odotettavissa protesteja. Suuntana on Pohjois-Kreikka, jossa sattuu ikävä liikennehaveri. Naisosapuolen matka tyssää siihen. Pahimmista kolhuista selvittyään mieshenkilö alkaa selvittää kummallisuuksia, joita kohtasi auton suistuttua tieltä hämärän talon luo. Tämä osoittautuukin haasteelliseksi tehtäväksi.

BeckettBeckettin pakenevan päähenkilön on vaikeaa luottaa kehenkään, koska kaikilla vaikuttaa olevan virkansa lisäksi omia piiloagendoja. Vaan onneksi apua löytyy aktivistijengistä, joka sattuu olemaan matkalla Ateenan suuntaan. Mukavaa huumoriväriä tuo kohtaus, jossa aktivisti taikoo silmää räpäyttämättä järeät metallisakset repustaan, jotta päähenkilö pääsee nippusiteistään.

Laadukkaissa tuotannoissa, kuten uusi Suspiria sekä Call Me by Your Name kakkostanut Ferdinando Filomarino nojautuu vahvasti eurooppalaiseen kuvakerrontaan. Kuvissa on maltillisuuden voimaa. Päähenkilö ei muutu heti superhessuksi, vaikka popsiikin pillereitä. Tosin vain unia sellaisia.

BeckettTunnelma on voimakkaan ahdistunut ja vainoharhainen. Tämä siirretään oivasti katsojankin puolelle. Alussa ei ole aivan selvää, ovatko vyöryvät tapahtumat houreita vai todellisuutta. Tai mikä nyt todellisuutta onkaan. Asioita peilataan päähenkilön näkökulmasta ja kaikkea ei juurta jaksain haluta selvittää, jotta voidaan keskittyä oleelliseen eli kostomotiiviin omaa tunnontuskaa lievittämään. Päähenkilö purkaa syyllisyyttään puolison menetyksestä siihen syyttömiin pahiksiin kovalla vimmalla.

Ilmapiiriä tukee hyvin etenkin loppupuolen tiheätunnelmaisissa Ateena-kuvissa veteraani Ryuichi Sakamoton musiikki. Vuorilla kaikuu ehkä hieman liikaa lammaspaimenmainen tyhjä tiluliluttelu, mutta loppua kohden maestro parantaa hienosti saundimaailmaa.

BeckettHaasteena on jännityksen ylläpito. Vaikka kuvat svengaavatkin korttelikujanjuoksuissa, niin ei niistä varsinaista koko tarinan kestävää jännitettä saada aikaiseksi. Henkilöiden kohtalot jäävät yhdentekeviksi.

Nimiroolissa John David Washington vetää taas kerran oivan fyysisen suorituksen. Eivät ole isän opit menneet hukkaan, vaikka vielä Johnilla ei ole aivan samaa kykyä hiljaiseen ilmaisuun kuin Denzelillä. Kovin lyhyen pyrähdyksen heittää Alicia Vikander hänen naisystävänään. Narcosissa seikkailleella Boyd Holbrookilla on mielenkiintoinen rooli harmailla seuduilla ajelehtivana virkahenkilönä.

* * *
Arvostelukäytännöt