Osaksi luontoa

Ihmisen ja luonnon välinen suhde on nykyelokuvassa usein toistuva teema. Ehkä näkyvimmillään se on luonnonkatastrofien kuvauksissa. Nämä elokuvat eivät kuitenkaan yleensä suoranaisesti käsittele tuota suhdetta. Sen sijaan sitä on pohdittu esimerkiksi kuvaamalla alkuperäiskansan luontosuhteen törmäystä modernin maailman kanssa: Malickin ”Pocahontas-variaatiossa” The New World luonto on niin keskeinen ja jopa personoitu, että sen voidaan tulkita nousevan elokuvan yhdeksi henkilöhahmoksi.

Beasts of the Southern WildBeasts of the Southern Wild ei kuitenkaan kuvaa alkuperäiskansaa, vaan kirjavaa joukkoa modernin elämänmenon ulkopuolelle asettuneita ihmisiä. Suoalueella jossain päin Louisianaa sijaitsevassa Bathtubessa eletään omaehtoisesti ja luontoa kunnioittaen. Mukavuuksien ja infrastruktuurin lisäksi myös modernin elämän kiireet ja velvoitteet ovat toisaalla; ihmiset juhlivat ja nauttivat elämästä oman mielensä mukaan. Bathtub näyttäytyykin eräänlaisena alkukantaisena idyllinä.

Elokuvan päähenkilö on kuusivuotias tyttö, Hushpuppy, jonka luontosuhteen kehittymisestä elokuva kertoo. Isänsä Winkin kanssa asuva Hushpuppy on kasvatettu pienestä pitäen itsenäiseksi ja sisukkaaksi. Wink opettaa tyttöä selviytymään luonnossa ja hankkimaan ruokansa itse. Hushpuppyn usko isän kykyyn selviytyä on vankkumaton.

Beasts of the Southern WildLuonnon armottomuus kuitenkin kulminoituu ja paljastuu Hushpuppylle useallakin eri tavalla. Bathtubea runtelee myrsky ja sitä seuraava tulva, ja vesi vie mukanaan valtaosan kyläläisten asunnoista. Hushpuppy ja hänen isänsä sinnittelevät sisukkaasti yhden luonnonkatastrofin armoilla, mutta toista pinnan alla kytevää ongelmaa he eivät kykene hallitsemaan. Wink on vakavasti sairas ja hänen tilansa heikkenee vääjäämättä.

Bathtubessa ihmiset ovat välittömässä suhteessa luontoon, ja tällä on kahtalaisia seurauksia. Bathtube esitetään toisaalta idyllinä, jossa on mahdollista olla irti modernin maailman kahleista. Samaan aikaan ihmiset ovat konkreettisesti luonnonvoimien ja oman ruumiinsa armoilla.

Beasts of the Southern WildElokuva hakee lopulta eräänlaista synteesiä ihmisen ja luonnon välille. Enää ei puhuttaisi ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta vaan ihmisestä osana luontoa. Hushpuppyn luontoon sulautuminen ei kuitenkaan ole ”biologista” vaan pikemminkin mystistä. Hänestä tulee koettelemusten jälkeen soturimainen selviytyjä. Ratkaisu poikkeaa taiteessa usein nähdystä tavasta kytkeä nimenomaan naishahmot osaksi luontoa oman ruumiin asettamien rajoitusten kautta. Kaiken kaikkiaan Beasts of the Southern Wild on omalaatuinen elokuva, joka käsittelee ihmisen ja luonnon välistä suhdetta monitasoisesti.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,6 / 14 henkilöä