Valkoisen lampaan taakka

Australialaisen David Michôdin käsikirjoittama ja ohjaama Animal Kingdom (2010) on karu ja painostava rikosdraama, joka juontaa symboliikkansa luonnosta ja eläinten laumakäyttäytymisestä. Löyhästi tositapahtumiin perustuvan tarinan kertoja on alaikäinen Josh (James Frecheville), jonka äiti kuolee heroiinin yliannostukseen. Äiti ei ole pitänyt yhteyttä kauas kaidalta tieltä livenneisiin sukulaisiinsa, mutta neuvoton poika ei tiedä kenen muunkaan puoleen kääntyä.

Animal KingdomJosh päätyy asumaan nuorekkaan isoäitinsä (loistava Jacki Weaver) ja tämän aikuisten poikien luokse. Hierarkkisesti järjestäytynyt enolauma typistää Joshin nimen pelkäksi alkukirjaimeksi – ele, joka kielii tulokkaan olevan pikemminkin tuntematon tekijä kuin varsinainen perheenjäsen. Rikollisuus on perheen elämäntapa, eikä Joshilla ole muuta mahdollisuutta kuin opetella talon tavoille. Hän tulee mukaan kuvioihin huonoimmalla mahdollisella hetkellä, sillä enot ovat ajautuneet avoimeen sotaan Melbournen korruptoituneen poliisin kanssa.

Animal KingdomUseissa arvosteluissa Joshin sukulaisten on mielletty olevan psykopaatteja. Michôdin niukka mutta mietitty käsikirjoitus tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden myös vivahteikkaampaan tulkintaan. Kenties psykopaatteja onkin vain yksi, Ben Mendelsohnin taitavasti näyttelemä Pope. Janus-kasvoisen isoäidin määrätietoista toimintaa ohjaa vahingollisuudessaankin aito tunne, vaikka hänen rakkautensa onkin julman ehdollista. Huumeita diilaava Craig (Sullivan Stapleton) saa kokaiinista sytykettä aggressiivisuuteensa, mutta on pohjimmiltaan säälittävä reppana.

Joshia vain pari vuotta vanhempi Darren (Luke Ford) vaikuttaa lähes selväjärkiseltä. Eri tavoin häiriintyneiden, harhautuneiden tai paatuneiden ihmisten keskellä kasvaneet Josh ja Darren ovat molemmat omaksuneet lähes autistiselta vaikuttavan sivustakatsojan roolin, minkä lisäksi heitä yhdistää kyky toimia myös perheen ulkopuolisessa maailmassa pätevän moraalikoodin mukaan.

Animal KingdomAnimal Kingdomin maailmankuvassa on nihilistisiä piirteitä, mutta täysin vailla lämpöä ja inhimillisyyttä se ei ole. Elokuvan henkilögalleriassa on muutama sellainen hahmo, jotka tuovat siihen tuulahduksen normaalista. Tyttöystävänsä perheen kautta Josh pääsee osalliseksi tuiki tavallisesta perhe-elämästä, ja Guy Richien näyttelemä hyvä poliisi yrittää auttaa omalla tavallaan. Nämä ihmiset jäävät kuitenkin pelkiksi ikkunoiksi toiseen todellisuuteen, jossa elämä ei ole yksinäistä eloonjäämistaistelua.

David Michôd on pitkän elokuvan ohjaajana ensikertalainen. Paljon hidastettua kuvaa käyttävä ohjaaja-käsikirjoittaja taitaa tunnelmoinnin, mutta tunnetta hän annostelee niin säästeliäästi, että elokuvasta jää helposti hieman kliininen vaikutelma. Se lienee toisaalta tarkoituskin. Hienosta kameratyöskentelystä vastaa Australian viimevuotisen festivaalihitin, Snowtownin (2011), kuvannut Adam Arkapaw.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,8 / 6 henkilöä